Продуктові набори та "аванс": у поліції назвали найпопулярніші способи підкупу виборців

На даний момент відкрито 123 кримінальні провадження за фактами порушення виборчого процесу.

П'ята частина всіх кримінальних проваджень, відкритих за фактом порушення виборчого процесу, стосується можливості підкупу виборців.

Читайте такожРазумков вважає, що до виборів Рада не прийме закон щодо "клонів" у бюлетеняхПро це розповів голова Національної поліції Ігор Клименко в ефірі «Свободи слова» на телеканалі ICTV.

«На даний момент 123 кримінальних провадження вже відкрито Національною поліцією, – сказав він. - П'ята частина всіх кримінальних проваджень - це підкуп. Триває та ж історія - це, зокрема, ті ж продуктові набори, з логотипами політичних партій».

Ще одним популярним способом підкупу є пропозиція проголосувати за кандидата за гроші: платять аванс 250-300 гривень, перед голосуванням кажуть, за кого віддати голос, і просять сфотографувати бюлетень.

Клименко також нагадав, що зараз в Україні в цілодобовому режимі працює ситуаційний центр МВС і Нацполіції, де правоохоронці в режимі онлайн отримують всю інформацію, в тому числі про порушення під час виборчого процесу.

Місцеві вибори 2020: що відомо

  • 15 липня Верховна Рада прийняла постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня (№3809).
  • Вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад не призначили у зв'язку з неможливістю забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ та міст.
  • 30 серпня Центральна виборча комісія оголосила з 5 вересня початок виборчого процесу місцевих виборів, призначених на 25 жовтня.
  • 5 вересня в Україні стартував виборчий процес у рамках підготовки та проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня.
  • 15 вересня розпочався процес офіційного висунення кандидатів у депутати місцевих рад та на посади сільського, селищного, міського голови, який тривав до 24 вересня включно.