У Авакова ініціювали зміни до виборчого законодавства

Зміни стосуються зменшення терміну охорони дільниць правоохоронцями та перереєстрації місця голосування.

Міністерство внутрішніх справ України ініціювало зміни до Виборчого кодексу і готується до забезпечення прозорості процесу місцевих виборів, призначених на 25 жовтня 2020 року.

Читайте також З липня виборчу адресу змінили понад 8 тисяч українців З відповідною заявою виступив міністр Арсен Аваков, повідомляє прес-служба МВС.

«На сьогоднішній день термін охорони виборчих дільниць – 8 днів до виборів. Це дуже велике навантаження на весь особовий склад. Тому ми будемо виходити з ініціативи – охорона дільниць упродовж трьох днів. Цю ініціативу вже розглядає відповідний комітет Верховної Ради», - зазначив Аваков.

Глава МВС наголосив на необхідності скорегувати деякі положення законодавства, коли йдеться про перереєстрацію людей напередодні виборів, «тобто те, що прийшло на зміну відкріпним талонам».

«Якщо хтось живе у Василькові, а на момент виборів пішов і перереєструвався де-небудь у Броварах, тому що там подруга балотується в мери, наприклад. Щоб припинити таке ми даємо одну маленьку поправку», - пояснив міністр внутрішніх справ.

Аваков закликав усіх учасників виборчого процесу діяти в рамках закону.

«Ми вже зараз бачимо в деяких регіонах активність, неадекватну виборчому законодавству: побудова сіток, використання підкупу виборців і тому подібне. Ми дуже розраховуємо, що пара-трійка публічних покарань таких діячів приведе до того, що баланс у системі буде збережено і використання сіток не буде реалізовано. В усіх інших випадках, після консультацій із ЦВК і з Громадянською мережею «ОПОРА», ми бачимо, що можемо забезпечити чесні, прозорі, адекватні вибори», - наголосив глава МВС.

Місцеві вибори в Україні

  • 15 липня Верховна Рада прийняла постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня (№ 3809).
  • При цьому вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад не призначили у зв'язку з неможливістю забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ і міст.
  • Днями Раду національної безпеки і оборони та силові відомства попросили надати інформацію про можливі загрози під час місцевих виборів на Донбасі.