Місцеві вибори в Україні призначені на 25 жовтня 2020 года / фото УНІАН

З липня 2020 року виборчу адресу змінили 8 тис. 311 українців.

Читайте такожМісцеві вибори на Донбасі: ЦВК просить надати інформацію про ймовірні загрози

Про це свідчать дані, розміщені на сайті Державного реєстру виборців.

Відео дня

Так, станом на 20 серпня українці подали 8 тис. 861 заяву про зміну виборчої адреси, з яких 8 тис. 014 заяв про зміну виборчої адреси на адресу фактичного місця проживання.

Крім того, 179 заяв були подані особами без зареєстрованого місця проживання, а 668 - особами, що проживають за кордоном, або особами, які змінили виборчу адресу на адресу місця реєстрації.

Органами ведення Держреєстру було відмовлено в задоволенні 550 заяв.

Таким чином, з 1 липня виборчу адресу змінили 8 тис. 311 українців.

Як змінити виборчу адресу в Україні

  • 18 травня ЦВК своєю постановою затвердила порядок розгляду звернення виборця щодо зміни виборчої адреси, що дозволить внутрішньо переміщеним особам та іншим мобільним всередині країни громадянам визначати виборчу адресу за місцем фактичного проживання і голосувати на всіх видах виборів.
  • 11 червня ЦВК затвердила порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, відкривши можливість брати участь у виборах громадянам, позбавленим участі у виборах через те, що не мають "прописки" і виборчої адреси.
  • 6 липня ЦВК запустила електронний сервіс для зміни виборчої адреси онлайн.
  • 24 липня ЦВК внесла зміни до низки своїх постанов, зокрема, виключивши вимогу щодо документального підтвердження фактичного проживання виборця.
  • У заяві необхідно буде лише вказати адресу, за якою виборець фактично проживає і яку просить визначити його новою виборчою адресою. Раніше виборцю, зокрема, необхідно було надати документи, що підтверджують оренду їм житла.

Місцеві вибори в Україна 2020