Чи потрібен аромат у косметиці: плюси та мінуси парфумованих доглядальних продуктів

Існує дві основні категорії ароматизаторів: синтетичні й натуральні.

Коли "чисті" засоби перебувають на піку популярності, а бренди намагаються прибрати з формул якомога більше потенційно шкідливих компонентів, вибрати прийнятну для шкіри та водночас приємну для себе косметику буває непросто. Одні з найнеоднозначніших продуктів на б’юті-ринку — парфумовані. Під час вибору догляду важливо розібратися, які засоби із запашниками вам підходять і чи підходять взагалі. Як це зробити? Читайте в статті!

Що таке ароматизатор?

Існує дві основні категорії ароматизаторів: синтетичні й натуральні. 

Синтетичні ароматизатори розробляють у лабораторії і можуть бути повністю штучними або напівсинтетичними (частина компонентів є натуральною). Одна з головних причин, через яку бренд може вибрати синтетичний запашник, полягає в кращій стійкості порівняно з натуральним.

Важливо: якщо ваша косметика містить штучний ароматизатор, періодично перевіряйте термін придатності. Запах у таких засобів може довго залишатися приємним незалежно від того, зіпсовані вони чи ні.

Натуральні ароматизатори походять із природного джерела, наприклад, лимона або лаванди. Вони тримаються недовго, але їхня головна перевага — прозорість, а не стійкість.

Відсутність конкретики — основна проблема запашників у косметиці. Ніхто не регулює склад ароматизаторів. Бренд може вказати "запашник" одним із компонентів продукту, не розкриваючи, які саме компоненти в ньому містяться.

Навіщо в догляді потрібні ароматизатори

Зазвичай запашник призначений для маскування специфічного запаху компонентів або для просування засобу на ринку. Так ми влаштовані: нам подобаються приємні аромати, і косметика — не виняток. У багатьох парфумовані продукти викликають позитивні емоції і залишають приємніші враження від догляду порівняно із засобами без запашників.

Яскравий приклад — французький бренд L’Occitane, який випускає розкішний парфумований догляд для тіла і рук. Виробник віддає перевагу перевіреним компонентам (95 % природного походження в складі засобів), не використовує агресивних спиртів, фталатів і парабенів, тестує продукти під контролем дерматологів й офтальмологів.

Догляд без запашників — кращий?

Залежить від уподобань. Засоби без ароматизаторів однозначно є кращими для людей з високою чутливістю до запахів і алергіків. Якщо парфуми спричиняють у вас головний біль або інші неприємні відчуття, найімовірніше, парфумований догляд матиме такий самий ефект.

Важливо: "без запашників" не завжди означає "без запаху". Деякі компоненти самі по собі надають продукту певного аромату. Зазвичай виробники вказують це на пакованні та в описах на офіційному сайті.

Якщо розглядати косметику з погляду ефективності, то головний критерій вибору — прозорість. Запашники для людей із чутливою шкірою існують. Загалом відсутність ароматизатора не робить засіб кращим або гіршим за парфумований. Важливо вибирати те, що підходить для вас і доглядає за шкірою без ризику для здоров’я і краси.

Важливо: у разі алергії наявних запалень на шкірі, екземи або розацеа, продукти з ароматизаторами протипоказані.

Висновки

Засоби для обличчя, шиї та зони навколо очей бажано вибирати без запашників. Популярність має парфумований догляд саме для тіла та рук, де шкіра менш сприйнятлива. Уникайте в складах бензилового спирту, бензил саліцилату та коричного спирту — поширених алергенів для створення ароматизаторів. І обов’язково робіть попереднє тестування на маленькій ділянці шкіри, якщо не впевнені у відсутності алергії на продукт.