1% людей на планеті змушені відмовитися від глютену, решта ж можуть спокійно і з користю їсти продукти, що містять його.
Злакові культури мають у своєму складі декілька груп різних білків. Одна із них має назву глютен або клейковина.
Глютен – це рослинний білок, його назва з латинської перекладається як "клей". Глютен відповідає за в’язкість і клейкість отриманого зі злаків борошна, тримає вологу та в деяких випадках не дає продуктам засохнути. Саме тому його ще називають клейковиною.
Чим вищий його відсоток, тим якіснішим, пишнішим і смачнішим виходить тісто, а значить, і випічка. Відповідно, пшеничне борошно вищого сорту вважається ідеальним вибором для приготування більшості кондитерських виробів – вміст глютену в ньому може досягати 30%.
Читайте такожРецепти простих і смачних пирогів на кефірі
Не кожен людський організм здатен сприймати цей природний елемент без негативних наслідків. Так, для його розщеплення необхідний спеціальний фермент, дефіцит якого призводить до непереносимості глютену. Ця хвороба називається глютеновою ентеропатією або целіакією. За статистикою, на неї хворіє 1% населення планети.
Людям з целіакією протипоказані навіть 150 міліграмів глютену. Тому єдиний спосіб для них – відмовитися від продуктів із клейковиною.
В усіх інших випадках, стверджують медики, повністю відмовлятися від продуктів з глютеном і переходити на їхні на безглютенові двійники не лише не варто, але й шкідливо.
Пшениця, жито, овес, ячмінь і всі похідні продукти, включно з булочками, батонами, тістечками та пивом, – прямі джерела глютену.
Також його додають до ковбасних виробів, різних заправок, цукерок, морозива, чіпсів та навіть таблеток і вітамінів у капсулах. Він надає цим продуктам еластичності та потрібної форми.
Продукти з глютеном:
Наявність у продуктах глютену легко визначити: якщо на етикетці є напис "модифікований харчовий крохмаль", "гідролізований рослинний білок" або "текстурований рослинний білок" – це і є глютен. На продуктах, де його немає, має бути позначка із написом "без глютену" або Gluten free products.
Людям з целіакією можна включати в раціон такі продукти:
Читайте такожЧому болить голова: причини та поради
Вівсянка, або "Геркулес", вважається однією із найбільш корисних каш, її прийнято їсти на сніданок. Стосовно ж вмісту глютену у вівсяній крупі не припиняються дискусії: одні фахівці вважають, що вівсянка не є абсолютно безглютеновим продуктом, інші – що білок у вівсі не настільки шкідливий, як глютен, наприклад, пшениці або жита.
Водночас існує думка, що глютен може потрапити у вівсяну крупу випадковим чином під час збору, транспортування, зберігання або обробки зерен. Звичайно, вміст клейковини у такій продукції буде не таким високим, як у хлібі або булочках, але у людей з непереносимістю глютену це може спровокувати важку алергічну реакцію.