Чому болить голова / фото pixabay.com

Більшість людей, які відчувають головні болі, вважають за краще "лікуватися" таблетками і не розбиратися в причинах, чому ж болить голова. Це може бути проявом багатьох небезпечних хвороб.

Чому болить голова і локалізація головного болю

Біль у скронях

Скроневий біль може бути викликаний низкою причин, серед яких - різкі перепади артеріального тиску, інтоксикація або ж інфекція.

Біль у потилиці може турбувати через шийний остеохондроз, підвищення тонусу м'язів шийного відділу або ж гіпертонію.

Головний біль в ділянці чола може бути дуже небезпечним, адже його можуть викликати запальні захворювання, підвищений внутрішньочерепний тиск, защемлення потиличного нерва. Причиною такого болю також можуть бути пневмонія, менінгіт або ж малярія.

Болі в ділянці очей можуть бути симптомом мігрені та низки очних захворювання, серед яких, наприклад, глаукома. Варто зазначити, що іноді головні болі можуть виникати через перенапруження і стрес. Щоб позбутися цього болю, варто лише прибрати зі свого життя чинники, які провокують емоційні стрибки.

Головний біль буває сильний, тривалий, різкий та пульсуючий.

Читайте такожЧому набрякають ноги: причини, симптоми, що робити при набряках

Болить голова: види головного болю

Мігрень. При мігрені відчувається сильний пульсуючий головний біль, людину нудить, вона не переносить яскравого світла, у неї спостерігається загальна слабкість. Головний біль при мігрені дуже підступний, він може тривати від кількох годин до трьох днів.

У такому випадку, щоб полегшити самопочуття, варто випити гарячого чорного чаю і знеболювальний засіб класу триптанів.

Головний біль напруги. Найчастіше він несильний, але може часто повторюватися. Характер болю - стискаючий. Головний біль напруги може поширюватися як на всю голову, так і, наприклад, на лоб і затилок. Найчастіше від цього виду болю страждають люди, які відчувають постійну психоемоційну напругу. Покращити самопочуття допоможе розслабляючий масаж і знеболювальні ліки зі вмістом аспірину.

Кластерний головний біль - найсильніший біль пульсуючого характеру зазвичай в ділянці чола або очей. Напади, як правило, потужні, але нетривалі. Найчастіше до кластерного головного болю схильні чоловіки середнього віку.

Рятуватися від болю варто лікарськими засобами-триптанами, а також слід обов'язково звернутися до лікаря.

Трапляється і викликаний інфекціями головний біль. Він, як правило, супроводжується ознобом і температурою. При ГРВІ та грипу, головний біль не дуже сильний. А ось при менінгіті головний біль гострий та пульсуючий, може супроводжуватися блювотою.

Читайте такожВрослий ніготь: причини, симптоми, лікування та профілактика

Посттравматичний головний біль виникає при ударі або струсі головного мозку, пошкодженні черепа або шийного відділу хребта.

Синусний головний біль виникає через запалення в ділянці носових пазух. Людина відчуває біль в лобовій і навколоносовій частині обличчя.

Головні болі може викликати і підвищений внутрішньочерепний тиск. Він провокує неприємні відчуття по всій поверхні голови.

Головний біль, пов'язаний з ураженням трійчастого нерва, - нетривалий, кілька секунд, але він дуже сильний.

Головний біль при зниженому тиску супроводжується гудінням у вухах, відчувається запаморочення, слабкість. В такому випадку випийте міцної кави.

Знижений тиск супроводжується онімінням в руках, "мушками" перед очима.

Головний біль: які дослідження варто пройти

При головному болю пацієнт повинен отримати кваліфіковану допомогу фахівця - терапевта, офтальмолога, невролога, нейрохірурга і навіть інфекціоніста.

При головному болю можуть направити на наступні дослідження:

  •     доплерографія;
  •     електроенцефалографія;
  •     комп'ютерна томографія голови;
  •     обстеження щитовидки;
  •     огляд шийного відділу хребта;
  •     загальний аналіз крові;
  •     аналіз крові на цукор;
  •     ліпідограма.

Профілактика головного болю

Головний біль може виникати внаслідок перенапруги, стрибків тиску, депресії.

Щоб запобігти появі головного болю, намагайтеся висипатися, уникати перевтоми, не зловживати алкогольними та іншими напоями з кофеїном.

Регулярні фізичні навантаження, здорове харчування і свіже повітря - ось що також допоможе позбутися головного болю.

Відео: Лайфхакер