Борщівник – чим небезпечна ця рослина та як уберегтися

Справжню небезпеку для людини може нести такий вид цієї рослини, як Борщівник Сосновського.

Борщівник – рід багаторічних трав'янистих рослин родини парасолькових. Він включає кілька десятків видів, багато із яких цілком нешкідливі. Однак такий вид цієї рослини, як Борщівник Сосновського, є доволі небезпечним.

Що являє собою Борщівник Сосновського

Борщівник Сосновського – це гігантська рослина, до 3 метрів у висоту. У нього ребристе, частково ворсисте, пурпурне або з пурпуровими плямами стебло та велике листя, зазвичай жовтувато-зеленого кольору.

Читайте такожДобірка кращих вправ для міцного преса (фото, відео)

Цвіте Борщівник Сосновського з липня по серпень масивними парасольками з білих або рожевих квіток. А його плоди дозрівають з липня по вересень.

Борщівник Сосновського спочатку культивувався як хороший медонос і силосна рослина, однак згодом з'ясувалося, що молоко у корів гірке і не придатне для вживання людиною. Тому Борщівник переселився в дику природу й нині росте на берегах водойм, пустирях, узбіччях доріг, необроблюваних ділянках полів, схилах гір, долинах річок. На території України широко поширений у Львівській та Івано-Франківській областях.

Чим небезпечний Борщівник Сосновського

Безконтрольно розростаючись, він захоплює великі території й порушує екологічну рівновагу, витісняючи місцеву флору, адже під ним гине практично вся рослинність – трава, чагарники, молоді дерева.

Однак небезпечний він також і для людини. У соку Борщівника містяться фурокумарини. Потрапляючи на шкіру, вони під впливом сонячних променів викликають опіки. До того ж, усе не обмежується лише почервонінням – фіксуються навіть опіки III ступеня, спричинені соком цієї рослини. Відомі навіть летальні випадки – переважно у маленьких дітей у разі великого ураження шкіри.

Примітно, що після дотику до цієї рослини або потрапляння її соку на шкіру людина не відчує одразу болю. Лише через кілька годин або навіть діб розпочнеться свербіж і почервоніння уражених ділянок шкіри, а потім з'являться пухирі.

При сильних опіках від Борщівника Сосновського підвищується температура, починається лихоманка, з'являються  виразки, а після загоєння на їхньому місці ще 2-3 роки залишаються темні плями. Найсильніші опіки Борщівник Сосновського викликає при контакті з вологою шкірою у спекотні сонячні дні.

Що робити в разі потрапляння соку рослини на шкіру

Якщо сік Борщівника потрапив на шкіру, необхідно відразу промокнути його тканиною і прикрити уражену ділянку одягом або пов'язкою. Потім її необхідно промити великою кількістю води, бажано з додаванням невеликої кількості соди. Після цього уражені місця варто змастити будь-яким засобом від опіків.

Як боротися з Борщівником Сосновського

Читайте такожЕксперти назвали 5 продуктів, від яких потрібно відмовитися в спеку

Коли молоді пагони тільки з'являються і немає квітконосних пагонів – можливість отримати опіки мінімальна. У цей час можна викорінити Борщівник, наприклад, біля дачних ділянок.

При знищенні цієї рослини необхідно мати водонепроникний одяг і респіратор або протигаз. Хороший ефект у боротьбі з Борщівником Сосновського дає весняне знищення проростків, обрізка квіток у період бутонізації і початку цвітіння рослин, спалювання, обробка гербіцидами, а також розведення природних шкідників таких, як борщевична міль.