Озвучено прогноз щодо ситуації з коронавірусом в Україні до кінця жовтня

оновлено

За даними НАН, до кінця жовтня кількість нових COVID-випадків може перевищити 20 тисяч. За більшістю показників поточна хвиля вже зрівнялася та перевищила торішню осінню хвилю.

Національна академія наук опублікувала новий прогноз щодо поширення коронавірусу в Україні. За їхньою інформацією, до кінця жовтня кількість нових випадків може перевищити 20 тисяч.

Такий прогноз оприлюднила Робоча група з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні (базова установа – Інститут проблем математичних машин і систем НАН України).

Вчені прогнозували розвиток епідемії COVID-19 на період 13–26 жовтня 2021 року.

Читайте такожПерша пішла: Херсонська область переходить до "червоного" рівня епіднебезпеки

"Середня кількість нових виявлень в Україні збільшилася до 13 175 осіб на день, середня кількість летальних випадків становить 264 смерті на день у середньому за останній тиждень. Згідно з прогнозними обчисленнями (в яких закладено поточну тенденцію до збільшення кількості нових виявлень), середня кількість нових випадків дорівнюватиме 14 897 (SEIR_U), 14 650 (Prophet) протягом тижня 13-19 жовтня 2021 року та 18 640 (SEIR_U), 20 922 (Prophet) — протягом тижня 20-26 жовтня 2021 року", - йдеться у прогнозі.

Щодо ситуації протягом останніх двох тижнів, робоча група констатувала швидке зростання захворюваності за всіма ключовими показниками. Так, середня за тиждень кількість нових інфікованих на 12 жовтня становить 13 тис. 175 на день для України, що майже вдвічі більше, ніж два тижні тому, і вп’ятеро більше, ніж місяць тому. Середня за тиждень кількість нових летальних випадків становить 264 на добу, що в 2,3 раза більше, ніж 2 тижні тому. Кількість активних інфікованих (які ще не одужали) також зросла більш ніж удвічі за два тижні та становить 205 тис. 144. Нові госпіталізації зросли на 72% за два тижні – їхня кількість становить у середньому 3 тис. 293 особи на день.

Вчені зазначають також, що у порівнянні з торішніми показниками у ті самі дати, позитивних тестів зараз удвічі більше, випадків хвороби – у 2,5 раза більше, а летальних випадків – втричі більше.

"Варто відзначити, що 7-денне середнє добового числа летальних випадків хвороби склало 264, і це більше максимального значення за весь минулий рік. Крім того, за останні два тижні цей показник продемонстрував зростання у 2,3 раза", - йдеться у матеріалах науковців.

Крім того, зазначається, що за більшістю показників поточна хвиля вже зрівнялася та перевищила торішню осінню хвилю. Зокрема, смертність уже на 20% більша за пікові значення, а загальна кількість зайнятих ліжок у лікарнях – уже на 6%, і продовжує стрімко зростати.

"На цьому тижні очікуються рекордні значення кількості нових захворювань, але цьому, ймовірно, завадять довгі вихідні, що традиційно призводять до зменшення кількості офіційних виявлень", - зауважили науковці.

Ситуація в регіонах: прогноз НАН

Найвищі темпи госпіталізації зі схожими показниками спостерігались у регіонів Сходу та Півдня країни, а також на Житомирщині, Сумщині й у Чернівецькій області, яка межує з Румунією, де захворюваність зараз вища, ніж в Україні.

Крім того, у Чернівецькій області найбільша (після Луганської області) кількість летальних випадків у розрахунку на 100 тисяч населення. Третю позицію за цим показником посідає Житомирська область, а далі розташовуються Донецька, Запорізька, Одеська, Сумська та Харківська області – з показником близько 6 летальних випадків на тиждень на 100 тисяч населення.

Коронавірус в Україні: статистика від МОЗ

Впродовж останньої доби в Україні зафіксували 16309 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. До лікарень госпіталізували 4901 людина з вираженими симптомами COVID-19. Від ускладнень хвороби, на жаль, померли 471 пацієнт. Водночас видужали 6462 людини.

За весь час пандемії COVID-19 в Україні підтвердили 2 578 394 випадки захворювання. Станом на 13 жовтня одужало 2 304 361 людина. Жертвами коронавірусу стали 59 523 інфікованих.

Довідка УНІАН. За даними МОЗ України

• 97,1% людей, яких госпіталізували з COVID-19 у вересні в Україні, були невакцинованими, тобто не отримали двох доз антиковідної вакцини.

• 95,7% українців, яким діагностували COVID-19, не були вакциновані, або мають лише 1 дозу.

• 98.3% осіб старше 60 років, які померли внаслідок коронавірусної хвороби з 26 червня по 26 вересня 2021 року, були невакциновані, а 97% госпіталізованих з COVID-19 серед цієї вікової групи не отримали повного курсу щеплень. 

Вас також можуть зацікавити новини