Гострі кишкові інфекції можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
У Центрі громадського здоров'я МОЗ України надали рекомендації, як захистити себе від гострих кишкових інфекцій. Зокрема, там радять вживати тільки якісні продукти та купатися у безпечній воді.
Відповідні рекомендації оприлюднила прес-служба ЦГЗ.
Читайте такожНазвано прості продукти, які допомагають поліпшити травлення
"Гострі кишкові інфекції (ГКІ) - одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою. Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту", - йдеться у повідомленні.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій є у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій - слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. У ЦГЗ радять, що за перших симптомів потрібно звернутися до лікаря.
"Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся п'яти кроків до безпечнішої їжі та купайтеся у безпечній воді. Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах", - зауважують у ЦГЗ.
У Центрі громадського здоров'я називають п'ять кроків до безпечного харчування:
1.Підтримуйте чистоту:
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
3. Ретельно готуйте їжу:
4. Зберігайте їжу за безпечної температури:
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараженню їжі, зауважують у ЦГЗ.
Нагадаємо, на пляжах Одеси морська вода не відповідає мікробіологічним нормам. 6 липня фахівці санітарної служби виявили кишкову паличку.