УНІАН розібрався чим шкідливі макарони, які сорти краще і як часто їх можна їсти.
Макарони – дуже популярний гарнір, який подають з м'ясом або овочами. Практично у кожної країни є національний варіант макаронів. Макарони дуже поживні і містять багато клітковини, але сприяють набору зайвої ваги. Розбираємося, які сорти макаронів найкорисніші, і як часто їх можна їсти.
Раніше ми розповідали, в чому користь і шкода хліба різних сортів.
Як стверджує Ольга Гордієвич, лікар-дієтолог і сімейний лікар, в макаронах можна знайти багато потрібних нам корисних макро - і мікронутрієнтів, вітамінів, а також клітковину.
Читайте такожБабуся помилялася: 3 каші, які радше шкодять
Крім клітковини, макарони багаті вітамінами групи В, залізом і харчовими волокнами. Ці речовини покращують метаболізм і підтримують в нормі рівень гемоглобіну в крові. Макарони грубого помелу знижують рівень холестерину в крові.
За словами дієтолога Ольги Гордієвич, макарони можуть бути шкідливі при переїданні. Це висококалорійний продукт, і вживати його треба в міру. Макарони не можна часто їсти людям, які мають зайву вагу, малорухливий спосіб життя, цукровий діабет.
Неприйнятними макаронні вироби з пшениці можуть бути тільки для людей з непереносимістю глютену. В такому випадку слід вибирати макарони з гречаної або рисової муки.
Важливо знати, з яких сортів пшениці виготовляють макарони, адже від цього залежить їх глікемічний індекс і харчова цінність.
Паста з твердих сортів пшениці буде мати набагато нижчий глікемічний індекс, ми відносимо її до "повільних" вуглеводів. Вона може бути в раціоні кілька разів на тиждень без зайвих побоювань. Саме такі макарони будуть багаті вітамінами, мінералами, а також поставляти для кишківника необхідну клітковину.
Найменш корисними вважаються макарони з м'яких сортів пшениці. Вони позбавлені користі виробів з твердих сортів, але мають високу калорійність. Такі вироби краще виключити з раціону.
Вам також може бути цікаво: