
Раціон українця неможливо уявити без каші. Цей гарнір за популярністю може змагатися лише з картоплею. Мами та бабусі з дитинства вчили нас їсти каші для міцного здоров'я та швидкого росту.
Але дієтологи кажуть, що не всі вони однаково корисні. Шкідливі каші можуть вимивати кальцій з кісток і сприяти ожирінню. Раніше ми розповіли, як правильно зберігати крупи, щоби в них не завелися шкідники. А зараз розберемося, якими крупами не можна зловживати.
Рисова каша
Найкориснішим видом рису вважається бурий нешліфований. А ось користі від білого рису не так багато. У ньому майже не міститься корисних мікроелементів, вітамінів і клітковини. Рис висококалорійний і майже не дає відчуття насичення. Часто його готують на молоці з додаванням олії, що робить кашу ще калорійнішою.
Манна каша
Читайте такожЯйця: користь і шкода, рекомендації дієтолога, перелік рецептівМанну кашу часто вводять в дитячий раціон для набору ваги. Але схильним до набору зайвої ваги людям манка може нашкодити. У цій каші міститься мінімум клітковини і вітамінів при дуже високій калорійності. Манка може спровокувати підйом рівня інсуліну в крові, що небезпечно для діабетиків. Їсти манку можна не частіше двох разів на тиждень.
Вівсянка швидкого приготування
У заварній вівсянці міститься геркулес дрібного помелу, який відрізняється від вівсяної крупи. У ньому набагато менше корисних речовин і харчових волокон. Вівсянка швидкого приготування мало насичує, а також сприяє здуттю живота. Такі каші часто готують з великою кількістю цукру і сухого молока, що шкодить фігурі.

Як правильно їсти каші
Дієтологи розповіли, як мінімізувати шкоду від таких каш. При дотриманні деяких правил все крупи принесуть користь.
- Ваш раціон повинен бути різноманітним. Не їжте одну і ту ж крупу постійно.
- Вживайте кашу в першій половині дня – так вона краще засвоюється.
- Вибирайте цільнозернові каші.
- Калорійні крупи готуйте не з м'ясом, а свіжими крупами. Так каша буде менш жирною.
Вам також може бути цікаво: