Лікар пояснила, чому щеплення від COVID-19 потрібно робити навіть тим, хто перехворів

Медик зазначила, що на сьогодні не відомо, скільки часу і на якому рівні зберігаються антитіла проти коронавірусу у тих, хто перехворів, і тих, хто отримав щеплення.

Ті, хто перехворіли COVID-19, а пізніше зробили щеплення, можуть мати кращий імунний захист від нового зараження, адже завдяки вакцинації вони отримують додаткові антитіла.

Про це в інтерв'ю Obozrevatel розповіла кандидат медичних наук, доцент кафедри дерматовенерології, алергології, клінічної та лабораторної імунології НУОЗ імені П.Шупика Тетяна Бондаренко.

"Сказати про "куленепробивний" імунітет у тих, хто перехворів, а потім прищепився, я не можу. Але можна говорити про середньостатистичні захисні властивості", – зауважила вона.

Так лікар прокоментувала дані наукових досліджень, опубліковані в статті в журналі Science під назвою"гібридний імунітет". Автори публікації заявили, що у людей, які перенесли коронавірус, розвивається сильна імунна відповідь на вакцини.

Читайте такожЗа добу від COVID в Україні померли майже півсотні людей

Бондаренко зазначила, що дійсно "синергетичний ефект" від захворювання і щеплення може існувати.

"Я припускаю, що такі люди можуть мати кращий імунний захист", - зауважила вона.

Разом з тим лікар підкреслила, що через новизну вірусу сьогодні у світі бракує наукових досліджень, які б могли відповісти на головне питання – скільки часу і на якому рівні зберігаються антитіла проти коронавірусу у тих, хто перехворів, і тих, хто отримав щеплення.

"Я думаю, що люди, які перехворіли диким вірусом, а не вакцинним штамом, мають якісь антитіла. Скільки вони зберігаються і який їх захисний титр, ми не знаємо. Чи захищають антитіла, які залишилися після хвороби, через рік або два – ми не знаємо. Такої інформації у нас немає. Необхідно більше часу для спеціальних досліджень", - сказала вона.

Разом з тим Бондаренко запевнила, що в будь-якому випадку щеплення дає додатковий захист від вірусу.

"Ми знаємо, що антитіла з часом виводяться. Тому ті, хто перехворіли, все одно вакцинуються. Коли людина прищеплюється, вона отримує додаткові антитіла", - підкреслила вона.

Як писав УНІАН, за минулу добу в Україні від COVID-19 вакцинувалися 36 029 людей. З початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено 6 304 016 осіб, з них отримали одну дозу-6 304 014 осіб, повністю імунізовані та отримали дві дози – 5 152 834 особи (з них двоє отримали одну дозу за кордоном). Всього проведено 11 456 848 щеплень.

Вакцинація в Україні: що відомо