У МОЗ розраховують, що зміни до другого етапу медреформи наберуть чинності з 1 липня

За словами Степанова, паралельно міністерство відпрацьовує механізми, яким чином з 2021 року функціонуватиме система надання медичної допомоги.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов розраховує, що зміни до другого етапу медичної реформи наберуть чинності з 1 липня 2020 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час онлайн-брифінгу.

«Те, що стосується перегляду тарифів, те, що стосується підтримки та недопущення закриття лікувальних установ і звільнення лікарів і медпрацівників, то вже на узгодженні перебувають відповідні нормативні документи про внесення змін (до другого етапу медреформи - УНІАН), щоб у нас не було допущено фінансування менше, ніж було минулого року», - заявив міністр.

Читайте такожВ Україні продовжиться другий етап медреформи, помилки в розрахунках тарифів будуть виправлені

«Ці зміни, я думаю, наберуть чинності з 1 липня. І, відповідно, медичні установи отримають відповідний фінансовий ресурс, який дозволить і платити зарплати, і не закритися, і перебувати на тому рівні, на якому вони перебувають. Ці заходи ми будемо вживати до кінця 2020 року», - сказав Степанов.

Він зазначив, що паралельно МОЗ відпрацьовує механізми того, яким чином з 2021 року функціонуватиме система надання медичної допомоги і яким чином буде відновлена ​​і побудована система охорони здоров'я.

«Це комплексний процес. Нам необхідно не просто зберегти нашу медицину, а зробити її якісною, доступною», - підкреслив Степанов.

Як повідомляв УНІАН, з 1 квітня в Україні стартував другий етап медреформи: впроваджується гарантований пакет медичних послуг, який включає первинну допомогу, екстрену, амбулаторно-поліклінічну - це послуги профільного лікаря, до якого направив сімейний лікар; стаціонарну; паліативну медичну допомогу - обслуговування невиліковних хвороб (знеболювання, допомога сім'ям пацієнтів, підтримка життєдіяльності, догляд за пацієнтом), медична реабілітація; медична допомога у зв'язку з пологами; реімбурсація лікарських засобів («Доступні ліки»).

Другий етап медичної реформи передбачає фінансування лікування конкретного пацієнта в стаціонарі за рахунок лікарні з подальшим відшкодуванням витрат Національною службою здоров'я.

4 травня президент Володимир Зеленський закликав Степанова, голову профільного комітету Верховної Ради Михайла Радуцького і головного санітарного лікаря Віктора Ляшка невідкладно запропонувати шляхи розв'язання проблем, що виникли через новий механізм фінансування в рамках другого етапу медичної реформи.

За словами президента, через новий механізм фінансування може бути звільнено близько 50 тисяч медиків і закрито 332 лікарні по всій Україні. Майже тисяча лікарень отримає набагато менше грошей, ніж минулого року. Під загрозою опинилися екстрена медична допомога, багатопрофільні лікарні, онкоцентри, госпіталі ветеранів, більшість дитячих лікарень, психіатрична і туберкульозна служби. Серед іншого, він зазначив, що обласні дитячі лікарні недоотримають майже 200 млн грн, а більшість протитуберкульозних лікарень та диспансерів - на межі закриття.

5 травня Степанов заявив, що МОЗ не збирається згортати другий етап медичної реформи, а буде виправляти помилки в плануванні.