З висушених ягід шипшини можна легко приготувати не просто смачний, а неймовірно корисний напій.
Шипшина — багаторічний чагарник, який ранньою весною укритий красивим рожевим кольором, а в кінці літа і на початку вересня — стиглими плодами. У народі цю рослину називають «дика роза».
Читайте такожГепатит А: як передається, симптоми та лікування
Настій із сушених плодів шипшини: 10 г плодів (1 столову ложку) залийте 200 мл окропу і настоюйте в термосі мінімум протягом години (тоді вийде чай з невеликим профілактичним ефектом). Але краще, якщо настій буде готуватися від 7 до 12 годин. Якщо хочете, щоб шипшина віддала максимум корисних речовин, то попередньо подрібніть ягоди.
Читайте такожЧебрець: властивості, протипоказання і користь
Відвар з сушених плодів шипшини: пропорції ті ж, що і для настою (тобто, з розрахунку 10 г сировини на 200 мл води). Покладіть ягоди в банку або в інший скляний посуд, залийте гарячою (але не киплячою!) водою і поставте на водяну баню. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь, накрийте кришкою і варіть протягом 10 хвилин, потім розімніть плоди, поваріть ще 5 хвилин.
Відвар з кореня шипшини: 2 ст. ложки подрібненого кореня залийте двома склянками холодної води, доведіть до кипіння і варіть, не збавляючи вогонь, 15-20 хвилин. Перелийте в термос і настоюйте 2 години, процідіть. Приймайте по 1/2 склянки 3 рази в день перед їжею.
Настій з листя шипшини: 1 ст. ложку подрібненого сухого листя залийте склянкою окропу, настоюйте протягом двох годин, потім процідіть. Приймайте по 2 столові ложки 3-4 рази на день. Для нормалізації травлення вживайте настій через 30 хвилин після їжі.
Шипшина може призвести до: