Гепатит А / фото ua.depositphotos.com

Серед найбільш поширених і небезпечних «хвороб немитих рук» першість впевнено утримує гепатит А. Гепатит А — це хвороба печінки вірусного походження, яка може протікати в легкій і у важкій формі.

Читайте такожТримати на шкірі не менше 30 секунд: Комаровський розповів, як правильно використовувати антисептик (відео)

Чим небезпечний гепатит А

На відміну від гепатитів B і C, гепатит А не викликає хронічних захворювань печінки і рідко призводить до летального результату, але може викликати важкі симптоми та фульмінантний гепатит (гостру печінкову недостатність), який часто є смертельним.

Відео дня

Вірус гепатиту А є однією з найбільш частих причин харчової інфекції. Епідемії, пов'язані із забрудненою їжею або водою, можуть мати вибуховий характер, як, наприклад, епідемія в Шанхаї в 1988 р., від якої постраждало близько 300 000 осіб.

Це захворювання може мати серйозні соціально-економічні наслідки для населення. Особам, які видужують після хвороби, можуть знадобитися тижні або місяці для повернення до роботи, навчання або повсякденного життя.

Гепатит А: як передається

Вірус гепатиту А передається головним чином фекально-оральним шляхом, тобто при вживанні неінфікованою особою харчових продуктів або води, забруднених фекаліями зараженої особи. У сім'ях це трапляється через брудні руки при приготуванні їжі для членів сім'ї інфікованою особою. Спалахи інфекції, що передаються через воду, трапляються не часто і зазвичай пов'язані із забрудненням води каналізаційними стоками або неадекватною очищенням води.

Вірус може передаватися при тісному фізичному контакті (наприклад, при анально-оральному сексі) з інфікованою особою, при цьому побутові контакти не сприяють розповсюдженню вірусу.

Симптоми гепатиту А / фото ua.depositphotos.com

Симптоми гепатиту А

Симптоми гепатиту А можуть проявлятися як легкої, так і у важкій формі. Найчастіше це:

  • підвищена температура,
  • слабкість,
  • відсутність апетиту,
  • діарея,
  • блювота,
  • неприємні відчуття в животі,
  • сеча стає темною,
  • пожовтіння шкіри і білків очей.

Читайте такожНайкращі заспокійливі ліки – поради медиків

Варто зауважити, що при гепатиті А не завжди виявляються абсолютно всі симптоми, зазначені вище. Наприклад, в інфікованої людини може бути абсолютно нормальна температура тіла або звичний колір сечі.

Симптоми гепатиту А значно частіше проявляються у дорослих, ніж у дітей. Більш того, у дітей до 6 років дуже часто відсутні які-небудь симптоми гепатиту А, а жовтяниця розвивається тільки у 10%.

У дорослих симптоми проявляються в більш складній формі, а жовтяниця з'являється в 70% випадків. Важка форма хвороби і летальний результат найчастіше фіксуються в осіб, старше 65 років.

Іноді відбуваються рецидиви гепатиту А. Так, у людини, яка тільки одужала, знову з'являються симптоми хвороби. Проте після чергового епізоду хвороби настає одужання.

Інкубаційний період гепатиту - 14-28 днів.

Лікування гепатиту А / Фото УНІАН

Лікування гепатиту А

Не існує універсального способу лікування гепатиту А. Однак практикуються методики лікування гепатиту, що включають в себе дезінтоксикаційну та симптоматичну терапії. Перша знижує інтоксикацію, що супроводжує ушкодження печінки. Така терапія включає в себе розчини, які розбавлять кров, яка містить токсини, виводячи їх з організму.

Симптоматична терапія поліпшить загальний стан пацієнта, що страждає хворобою Боткіна, усуне симптоми гепатиту А. Крім того, у гепатологічній практиці використовують розчин глюкози і вітамінів, гепатопротектори (препарати, що захищають клітини печінки).

Також лікування включає в себе обов'язкову дієту. Лікарі зазвичай вибирають 5-й стіл за Певзнером. Його використовують у період загострення захворювання.

Профілактика гепатиту А / фото pixabay.com

Профілактика Гепатиту А

Щоб не заразитися гепатитами необхідно:

  • уникати вживання води з незнайомих джерел, не купатися у водоймах сумнівної чистоти. Це стосується і занадто «густозаселених» пляжів в період літньої спеки, а також водойм, в які стікають каналізаційні води;
  • обов'язково дотримувати елементарні гігієнічні норми і мити руки після кожного відвідування туалету, після приходу з вулиці і перед їжею;
  • підтримувати чистоту в приміщеннях;
  • мати предмети особистої гігієни і не надавати можливості користуватися ними іншим особам;
  • обов'язково і дуже ретельно мити овочі та фрукти перед вживанням в чистій проточній воді;
  • використовувати в медичних установах тільки одноразові голки;
  • допускати до переливання кров, перевірену в спеціалізованому медичному закладі;
  • виключати використання в якості добрива на дачі некомпостированного посліду тварин.