У держбюджеті треба передбачити кошти на дитячі серцеві імпланти й репродуктивні технології - нардеп Лубінець

У державному бюджеті України на наступний рік обов'язково слід передбачити кошти на закупівлю сучасних серцевих імплантів для дітей та впровадження програми репродуктивних технологій.

З такою ініціативою виступила парламентська депутатська група "За майбутнє", заявив представник групи й голова Комітету з питань прав людини Дмитро Лубінець.

Читайте такожСправи сердечні. Хто такі інтервенційні кардіологи і як в Україні отримати стент безкоштовно

«Кожна десята новонароджена дитина, на жаль, має вади серця. Сучасна медицина дозволяє лікувати деякі з них без травматичних операцій, за допомогою спеціального серцевого імпланта – оклюдера. Медики порахували, що кожного року 2 тисячі дітей потребують імплантації оклюдера для усунення вад серця. Якщо цього не робити, то виникатимуть ускладнення. А його висока вартість – до 100 тисяч гривень – не дає можливості батькам придбати його за власний кошт. Тому моя правка до проєкту Держбюджету стосується виділення 70 млн грн Національному інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова для закупівлі оклюдерів», – заявив депутат.

Він також додав, що другою бюджетною правкою вимагає виділення 100 млн грн, аби дати можливість українським жінкам скористатися сучасними репродуктивними технологіями.

«Сьогодні в нашій країні в тисяч жінок, які хочуть стати мамами, але з певних причин не можуть завагітніти, немає можливості  скористатися репродуктивними технологіями. Відповідна державна програма практично не фінансується. При цьому до 25% подружніх пар в Україні не мають дітей. Тому я  подав поправку, яка передбачає виділення 100 млн грн на забезпечення допоміжних репродуктивних технологій», – наголосив Дмитро Лубінець.

За його словами, депутатська група "За майбутнє" наполягатиме на цих поправках.