Заморозивши полуницю, можна ласувати смачною ягодою, коли завгодно.
На початку літнього сезону достигає полуниця й можна скільки завгодно їсти свіжу ягоду. Але її сезон недовговічний, а ласувати смачною полуницею хочеться не лише влітку, а весь рік. Чи не найкращим варіантом буде замороження полуниці, адже в такому разі ягода зберігає більше корисних властивостей порівняно із варенням і компотами.
Читайте такожПолуниця – користь літньої ягоди та найкращі рецепти
Полуниця, яку планують заморожувати, має бути стиглою, але не перестиглою, з темною м’якоттю й сухою. Найкраще обирати дрібні ягоди.
Насамперед потрібно перебрати полуницю й відбракувати ягоди з ушкодженнями, пом’яті або надгнилі, а також акуратно промити й обов’язково добре просушити. Якщо планується морозити полуницю цілою, то плодоніжки видаляти не потрібно, адже без них ягода випустить сік і розклеїться.
Для заморожування найкраще використовувати пластикові контейнери або ж поліетиленові пакети. Тара повинна бути добре вимитою, сухою та без сторонніх запахів.
Слід також пам’ятати, що ягоди полуниці не переносять повторної заморозки, тому краще розділити їх на невеликі порції.
Помиті й сухі ягоди розкласти на деякій відстані одна від одної в один шар на плоскій тарілці або дошці, застеленій харчовою плівкою. Помістити в морозильну камеру на 2 години.
Потім дістати заморожену полуницю й зняти з тарілки (дошки) пакет разом з ягодами – таким чином підморожена полуниця опиниться вже запакованою у пакеті. Або ж пересипати в пластикову тару, щільно закрити та зберігати в морозилці.
Заморожена в цукрі ягода добре зберігає свою форму, смак та аромат, хоча в процесі може пустити трохи соку.
Підготовлену полуницю викласти у пластикову посудину, кожен шар пересипаючи цукром з розрахунку на 1 кг ягід – 200 г цукрового піску (якщо цукор великий, то краще його змолоти на пудру). Поставити контейнери в морозильну камеру, де заморожена полуниця може зберігатися хоч цілий рік.
Читайте такожШпинат: чим корисний шпинат і як його вживати
Сухе заморожування підходить для щільних і сухих сортів полуниці. Якщо ягода дуже велика, соковита або злегка пом'ята, її краще перетворити на пюре.
Очищену, помиту й добре просохлу полуницю подрібнити у блендері до однорідної маси. Залити полуничне пюре в пластиковий контейнер, накрити кришкою й покласти в морозилку до самої зими чи до того моменту, коли воно знадобиться.
За бажанням перед подрібненням можна всипати цукор (з розрахунку 300 г на 1 кг ягід), але полуниця добре збережеться і без нього, а підсолодити її можна вже після розморожування.