Лікар розповів, для чого потрібен вітамін b12 і в якій їжі він міститься.
Вітамін B12 необхідний не тільки для запобігання розвитку анемії та коректної роботи нервової системи, а й для багатьох інших життєво важливих процесів. УНІАН розповість, як підвищити вітамін B12 в організмі, які продукти вживати і чи можна не пити таблетки.
Гастроентеролог, терапевт, УЗД-фахівець Станіслав Кравчук ексклюзивно в коментарі УНІАН розповів, що в жіночому організмі, як і у чоловічому, є багато клітин, які дуже часто діляться - кістковий мозок, епітелій, тканини травної системи. Якщо жінка вагітніє - запліднюється яйцеклітина та починає розвиватися плід, то клітини жіночого організму теж дуже часто діляться. Саме для забезпечення цього поділу потрібні всі вітаміни, а особливо - вітаміни В12 та В9.
Експерт каже, що є класичні прояви браку вітаміну В12:
Кравчук наголошує, що це дуже крайні прояви. Серйозний дефіцит вітаміну B12 в організмі зустрічається рідко. Якщо є невеликий брак вітаміну b12 - симптоми будуть іншими. Наприклад, нестача через незбалансоване харчування призведе до частих хвороб та слабкості.
Спеціаліст вважає, що вітамін В12 є винятково у тваринній їжі.
Цей вітамін міститься, зокрема, у м’ясі, молоці та яйцях. Якщо людина не вживає таку їжу, то їй потрібно приймати добавку, в якій є цей вітамін.
Без показання лікаря споживати вітамін В12 є сенс лише людям, які не споживають тваринну їжу, або тим, у кого в раціоні мало продуктів тваринного походження.