Що пити для здоров'я кишківника: вчені визначили один напій

Цей напій має цілу низку корисних властивостей для організму.

Споживання кефіру пов'язане зі змінами балансу мікробіома, що може сприяти здоров'ю травної, імунної та метаболічної систем.

Про це йдеться у великому огляді вчених про вплив кефіру на здоров'я, пише News-medical. Вчені зазначили, що молочнокислі бактерії ферментують молочні субстрати, метаболізуючи лактозу і виробляючи молочну кислоту. Крім молочної кислоти, мікроби виробляють бактеріоцини, кателіцидин, вуглекислий газ, ацетальдегід і перекис водню, які потенційно можуть послаблювати або знищувати поширені кишкові патогени.

У кефірі також було виявлено антимікробні бактерії. Оцтова кислота та її метаболіти, також виявлені в кефірі, можуть посилювати моторику клубової кишки, покращувати кровообіг у товстій кишці та сприяти підтримці гомеостазу епітелію.

У кефірі присутні дріжджі, які мають антимікробні, антиоксидантні та протизапальні властивості, що можуть допомогти при таких захворюваннях, як синдром подразненого кишківника і хвороба Крона.

Дослідження показали різні ефекти після вживання кефіру. Наприклад, у тяжкохворих пацієнтів кефір підвищив індекс здоров'я кишкової мікробіоти, незважаючи на зниження її різноманітності. У жінок спостерігалося значне збільшення кількості бактерій і поліпшення показників фізичної функції та психічного здоров'я.

Вчені також встановили, що споживання кефіру змінює кількість молочнокислих бактерій у кишковому мікробіомі, що може сприяти змінам у стані здоров'я кишківника та всього організму. Наприклад, дослідження показали, що кефір призводить до позитивних змін рівня інсуліну, якщо вживати його натщесерце, а також до нормалізації артеріального тиску.

Також встановлено, що споживання кефіру знижувало рівень бактерій, що спричиняють карієс як у дорослих, так і в дітей.

Інші новини про користь кефіру

Раніше було названо 5 причин пити кефір щодня. Зокрема, дієтологи зазначили, що в кефірі багато пробіотиків і необхідних поживних речовин, а вони відповідають за численні переваги продукту - від здоров'я кишківника до підтримки м'язів.

Вас також можуть зацікавити новини: