Що буде, якщо їсти ожину щодня і кому краще взагалі відмовитися від цієї ягоди - дізнайтеся в матеріалі УНІАН.
Ожину в народі називають "чорна сестра малини" через зовнішню схожість ягід. Ожина менш стійка до морозу, але ягоди у неї соковитіше, більше і набагато раніше дозрівають. Таку ягоду можна вживати в свіжому вигляді, робити з неї заготовки на зиму або настоянки. УНІАН розповість, чим корисна ягода і кому не можна їсти ожину.
Перш за все, ожина - це ціле джерело корисних для людини речовин. У своєму складі ягода містить вітаміни з групи A, B, C, Е, магній, цинк, органічні кислоти, дубильні речовини, фруктозу. Окремо дієтологи виділяють ще три важливих компонента ожини:
До речі, дефіцит вітаміну К в організмі призводить до частої появи синців.
Загальні корисні властивості ожини не менш важливі, ніж перелік корисних речовин в її складі. Регулярно вживаючи ожину, ви зможете:
Крім того, ожина має потужний протизапальний і противірусний ефект, так що, така літня ягода - відмінний народний засіб від застуди.
Раніше ми докладно писали про те, в чому ще полягає користь ожини і як її можна використовувати в б'юті-сфері.
Через те, що ожина - сильний алерген, її ні в якому разі не можна вживати при алергії або індивідуальної непереносимості. Навіть здоровій людині потрібно дотримуватися дозволеного дозування - у день можна з'їдати 300 гр ожини і не більше.
Відмовитися від вживання ягоди краще тим, у кого спостерігаються:
Якщо ви регулярно будете перевищувати допустиму норму в процесі вживання ожини, то ризикуєте отримати виразкову хворобу. Передозування ожиною проявляється відразу - виникає сильний біль в животі, нудота, блювота, розлади шлунку, прискорений пульс і труднощі з диханням.
При виникненні вищеописаних симптомів слід негайно звертатися до лікаря, а краще, звичайно, знати міру і не піддавати своє здоров'я небезпеці.