Ожина користь і шкода / фото ua.depositphotos.com

Ожина - одна з головних сезонних продуктів липня і цінне джерело вітамінів. Сезон цієї ягоди триває недовго, тому пропонуємо вам частіше вживати цю ягоду вже зараз. І називаємо 6 причин, чому ожина така корисна для нашого організму.

Раніше ми писали, як зробити варення з ожини і інші заготовки на зиму з цією ягодою.

Користь ожини для серця і судин

Ожина багата вітаміном C - всього один стакан ягід містить половину добової норми. Цей вітамін бере участь в утворенні колагену і потрібен для здоров'я судин. Ожина також - один з рекордсменів за вмістом рослинних волокон, дефіцит яких підвищує ризик серцево-судинних захворювань. У ягодах багато нікотинової кислоти - дуже корисної для серця.

Відео дня

Користь ожини для кісток

Вітамін K в складі ожини незамінний для здоров'я кісток. При дефіциті цього вітаміну кісткова тканина виснажується і зростає ризик переломів. Особливо важливий цей вітамін для дітей.

Користь ожини для жінок

Вживання ягід ожини полегшує симптоми при менструації і зменшує рясність кровотеч, допомагає нормалізувати менструальний цикл. Ягоди і чай з листя ожини полегшують симптоми клімаксу.

Користь ожини для нервової системи

Ожина благотворно впливає на нервову систему. Якщо ви нервуєте і не можете заспокоїтися - спробуйте "заїсти" стрес жменею ягід. Вони допомагають при неврозах і покращують якість сну.

Користь ожини для імунітету

Ожина може похвалитися великою кількістю біофлавоноїдів - сполук, які мають сильні протизапальні і бактерицидні властивості. Це чудова підтримка для імунітету. Крім цього, скромні чорні ягоди допомагають в профілактиці онкозахворювань: уповільнюють розвиток ракових пухлин і різних новоутворень.

Користь ожини для шкіри

Для гладкості, пружності і зволоження шкіри готують маску з ягід ожини. Змішайте 2 столових ложки ягід, чайну ложку меду і п'ять крапель лимонного соку. Змішайте до однорідності і нанесіть цю маску на вимите обличчя на 15 хвилин. Потім змийте і змастіть обличчя зволожуючим кремом.

Чим шкідлива ожина

Ожина є сильним алергеном. Дітям і схильним до алергії дорослим її потрібно пробувати з обережністю. Ожина протипоказана при виразці шлунка. Якщо у вас слабка травна система, ягоди не рекомендується їсти натщесерце і в сирому вигляді. Категорично заборонено їсти сирі ягоди - високий ризик отруєння.

Вас також можуть зацікавити новини: