У чому користь і шкода щавлю, і коли від цієї зелені краще відмовитися - читайте на УНІАН.
До середини липня на городах і на ринках з'являються перші пучки свіжого щавлю. Багато українців влітку обов'язково готують страви з щавлю, приміром, суп з щавлю. Однак попри величезну користь цієї зелені, їсти її занадто часто не варто. Дієтологи вважають, що вживати щавель варто не більше двох разів на тиждень, і краще поєднувати його з молочними продуктами.
Листя щавлю неймовірно багаті вітамінами А, В2, В6 і з, магнієм, залізом, калієм і клітковиною. Велика кількість харчових волокон в складі щавлю корисна для травлення, а також знижує рівень холестерину і допомагає боротися з бактеріями. Через високий вміст калію продукт корисний гіпертонікам і може трохи знизити тиск.
Щавель корисний всім людям, які хочуть схуднути. Він містить всього 22 ккал на 100 г і вважається дуже дієтичним продуктом. Зелень корисна для шкіри. Антиоксиданти в складі щавлю корисні для серця і судин, знижують ризик виникнення інсультів і серцевих нападів. Фолієва кислота в складі продукту дуже корисна для жінок, особливо вагітних.
Високий вміст щавлевої кислоти в листя може нашкодити ниркам. При виразковому коліті та інших хворобах нирок щавель може погіршити хворобу. Однак для відчутної шкоди потрібно за день з'їсти величезну дозу щавлю - 8 кг. При вживанні в розумних кількостях зелень навряд чи комусь зашкодить.