Щеплення під час війни: як і від яких хвороб потрібно вакцинуватися

Такі небезпечні хвороби, як кір, поліомієліт, дифтерія та інші не пропали під час війни. Вчасно зроблена вакцинація може врятувати життя.

Навесні високий ризик підхопити небезпечні інфекційні захворювання, а через перебої з доставками ліків вилікуватися буде важче. Також під час війни нікуди не пропав коронавірус. Зроблене вчасно щеплення може врятувати вас від ускладнення і навіть смерті. Особливо важливо прищеплювати дітей.

Як зробити щеплення під час війни

Вакцини від хвороб, які входять до Національного переліку щеплень, можна отримати безкоштовно. У список входить десять інфекційних захворювань: гепатит В, туберкульоз, поліомієліт, дифтерія, коклюш, правець, гемофільна інфекція (Hib), кір, краснуха і епідемічний паротит ("свинка"). Ці хвороби можуть бути смертельними, а вакцина значно знижує ризик захворіти.

Зробити щеплення безкоштовно можна у сімейного лікаря, з яким укладена декларація. В умовах війни зробити щеплення можна в будь-якому медичному закладі, а укладати декларацію не потрібно. Щеплення від коронавірусу також можна отримати в лікарні або в пунктах експрес-вакцинації.

Які щеплення потрібно робити навесні

Навесні варто зробити щеплення від правцю, якщо стара вже прострочена. Цю смертельно небезпечну хворобу можна отримати при контакті з землею або садовими приладдями. Дорослим робити таке щеплення потрібно кожні 10 років.

Людям, які часто бувають на дачі, в лісі або на природі, варто прищепитися від кліщового енцефаліту, оскільки навесні починається сезон активності кліщів. Щеплення від енцефаліту робиться кожні 3 роки.

Досі актуальна вакцинація від коронавірусу. Через війну цій хворобі приділяється менше уваги, але пандемія ще не переможена. Щеплення від COVID-19 безкоштовне і безпечне. Людям, які прищеплювалися восени або на початку зими, зараз варто зробити ревакцинацію.

Повний календар щеплень для будь-якого віку дивіться тут.

Вас також можуть зацікавити новини: