Цей фрукт є одним із найпопулярніших.
Виноград заслужив статус "суперфуду" завдяки високому вмісту поліфенолів, які борються із запаленням і підтримують стан здоров'я.
Фіолетовий виноград має найбільшу силу - його колір свідчить про вищий вміст антиоксидантів, пише Realsimple. Згідно з новим дослідженням, є один визначний фрукт, що сприяє здоров'ю мозку, серця і кишківника: свіжий виноград. Зокрема, у дослідженні стверджується, що виноград можна і потрібно віднести до категорії "суперфудів", тобто продуктів, багатих на поживні речовини, які приносять користь вашому загальному здоров'ю.
"Поліфеноли - це великий клас фітонутрієнтів, відомих антиоксидантними властивостями. Деякі з поліфенолів, що містяться у винограді, включають фенольні кислоти, антоціани, флавоноїди і стильбени. Багато корисних властивостей винограду для здоров'я пов'язані з впливом цих сполук на організм, зокрема, з їхніми протизапальними властивостями", - пояснила дієтологиня Ейвері Зенкер.
Вона додала, що потрапляючи в організм, ці поліфеноли нейтралізують вільні радикали і згодом можуть поліпшити здоров'я серцево-судинної системи, мозку, імунітету та обміну речовин.
"Більшість поліфенолів та антиоксидантів у фіолетовому та червоному винограді міститься в шкірці. Фіолетовий виноград містить більше антоціанів, ніж червоний, і набагато більше, ніж зелений. Фіолетовий виноград також має вищу загальну антиоксидантну ємність, ніж червоний або зелений. Колір фіолетового винограду свідчить про високий вміст антиоксидантів", - зазначила Зенкер.
Фахівчиня також зазначає, що не потрібно з'їдати гору винограду, щоб отримати від нього користь - всього одна-дві чашки (або, якщо бути точним, від 22 до 44 виноградин) можуть принести величезну користь здоров'ю.
"Виноград багатий на ресвератрол і проантоціанідини - сполуки, які можуть сприяти здоров'ю серця, допомагаючи судинам розслабитися, знижуючи артеріальний тиск", - розповіла кардіолог-дієтологМішель Рутенштейн.
Це може бути особливо корисно для людей з високим ризиком серцево-судинних захворювань; чим більше винограду ви їсте, тим більше корисних для серця поживних речовин ви отримуєте.
З віком когнітивні функції мозку знижуються, але "розмаїття антиоксидантів, що містяться у винограді, може захищати нейрони і сприяти здоровій роботі мозку.
За словами Рутенштейн, дослідження показують, що регулярне вживання винограду може поліпшити когнітивні функції і потенційно знизити ризик нейродегенеративних захворювань.
Виноград - потужне протизапальне джерело, властивості якого відіграють життєво важливу роль у підтримці кишкового мікробіома.
"Виявлено, що поліфеноли винограду покращують баланс кишкового мікробіома, збільшуючи кількість і якість травної екосистеми", - сказала Зенкер.
Ба більше, як наголосила дієтологиня, мікробіом кишківника має значний вплив на інші системи організму, включно зі здоров'ям серця і мозку.
Найкориснішим вважається виноград темного кольору. У ньому велика кількість селену, цинку, міді, заліза, кальцію, калію, магнію, марганцю, алюмінію, бору, йоду і кобальту та інших речовин. Вітаміни С, Е, Р, групи В - В1, В2, В4, В5 і В6, В9 - ще один аргумент "за" вживання винограду.