Дієтологи часто радять включати в раціон те, в чому багато білка, щоб підтримувати здоров'я і зміцнювати м'язи.
Білок необхідний для підтримки м'язової маси, обміну речовин, гормонального фону і загального стану здоров'я. Зазвичай для цього додають у раціон побільше курячої грудки.
Однак можна купувати й інші продукти, де багато білка. Раніше ми розповідали, скільки потрібно ходити щоб схуднути.
Видання realsimple поспілкувалося з детологами та експертами щоб розібратися в цьому питанні. Вони поділилися, в якій їжі багато білка, і запропонували шість варіантів на вибір.
За словами дипломованої дієтологині Медді Паскуаріелло, білок бере участь у регуляції роботи органів, підтримці імунітету й обміну речовин, а також забезпеченні правильної роботи гормонів і нейромедіаторів.
"Він також життєво важливий для підтримки здорової ваги, нарощування м'язової маси і здоров'я кісток", - додала вона.
Згідно з рекомендаціями щодо харчування в США, здоровій дорослій людині в середньому потрібно 0,8 грама білка на кілограм ваги тіла. Однак, за активного способу життя, вагітності або після хвороби, травми, ця норма має бути вищою.
Далі розглянемо продукти, в яких багато білка.
Текстурований рослинний білок
Він містить 44 грами білка на порцію 85 грамів. Як зазначила Паскуаріелло, цей продукт виготовляють із соєвого борошна, він є чудовим джерелом білка, клітковини, заліза і калію.
"Його можна використовувати як веганську альтернативу яловичому або індичому фаршу, тому ви можете знайти його в рецептах домашніх вегетаріанських бургерів, фрикадельок, чилі чи рагу", - зазначила дієтологиня.
Консервований тунець альбакор
Він містить 33 грами білка на 140 грамів. Дієтологиня Дрю Розалес сказала, що в тунці білка більше, ніж у грудці. До того ж там є омега-3 жирні кислоти, які підтримують здоров'я мозку, очей і серця. Цю рибу часто використовують для сендвічів, але також вона підходить для салату.
Тофу
У ньому 30 грамів білка на 400 грамів продукту. Тофу багатий на білок і неймовірно універсальний у кулінарії. Його використовують для супів, ролів, печені та салатів.
"Це не тільки повноцінне джерело білка для нарощування і підтримки м'язової маси, а й маловідоме джерело кальцію", - каже Росалес.
Сейтан
У цьому продукті 27 грамів білка на порцію в 85 грамів. Його роблять із води та пшеничного глютену. Іноді в сейтані міститься також багато заліза. На смак він доволі прісний, а тому варто додавати більше спецій. Дієтологи радять його готувати як курку або яловичину.
Сир
У ньому 27 грамів білка на 200 грамів. Також у сирі багато пробіотиків і кальцію.
"Поєднуйте його з ягодами і гранолою, додавайте в смузі або насолоджуйтеся ним із тостами, меленим перцем і нарізаними помідорами", - рекомендує Росалес.
Крім того, із сиру можна приготувати багато різних страв.
Едамаме (соєві боби)
27 грамів білка на 150 грамів продукту. При цьому в ньому вдвічі більше заліза, ніж у курячій грудці. За словами Росалес, залізо необхідне для перенесення кисню в організмі, а також для вироблення гормонів. Едамаме можна додавати в каші та смажені страви.