Асамблея ВООЗ ухвалила резолюцію щодо боротьби з СOVID-19: десятки країн вимагають від Китаю пояснень (відео)

Уряди низки країн хочуть незалежного розслідування походження коронавірусу, однак резолюція містить максимально дипломатичні формулювання.

Асамблея Всесвітньої організації охорони здоров’я ухвалила резолюцію із закликом оцінити ефективність реакції на епідемію з боку урядів країн світу та міжнародних організацій.  Резолюцію підтримала і Україна.

Читайте також"Маріонетка Китаю": Трамп висунув ВООЗ ультиматум через коронавірус

Про це йдеться у сюжеті ТСН. Зазначається, що резолюція ухвалена сьогодні, на першій в історії «віртуальній» асамблеї, бо усі країни були на відеозв’язку. Одним з локомотивів резолюції виступає Євросоюз.

Раніше у пресі з’явилися повідомлення, що понад 60 країн світу вимагають від Китаю пояснень і закидають йому запізніле попередження про небезпечний вірус.  Уряди низки країн хочуть незалежного розслідування походження COVID-19.

Ухвалений Асамблеєю ВООЗ документ містить дуже дипломатичні формулювання. Один із пунктів документа містить заклик не до «розслідування», а до «оцінки» того, як світ, країни та міжнародні організації (зокрема, сама ВООЗ) зреагували на пандемію. Ані Китай, ані Китайське місто Ухань у тексті резолюції не згадується.

Сам Китай підтримує заклики до аналізу ефективності реакції на епідемію (принаймні, публічно),  хоча і просить відкласти його до моменту завершення пандемії.

Країни ЄС переважно висловили свою підтримку ВООЗ і закликали до глобальної кооперації, а США не стримували критику організації.  Американська сторона фактично звинувачує ВООЗ у тому, що організація не впоралась зі своїми функціями, що призвело до тяжких наслідків.  

Читайте також: