Вчені помітили зміни в крові тяжко хворих на COVID-19 пацієнтів

Концентрація деяких складових крові підвищується до ненормальних рівнів.

Кров деяких пацієнтів, заражених коронавірусом, стає густішою, ніж повинна. Це помітили автори невеликого дослідження, які вважають, що це може пояснити появу кров'яних згустків у людей, хворих на COVID-19.

Як пише Newsweek, дослідники з Університету Еморі в Атланті виявили зв'язок між коронавірусом і синдромом гіпервіскозності. Загалом, синдром може виникати з цілої низки причин включно з підвищенням концентрації компонентів кров'яної плазми, таких як червоні й білі кров'яні тільця, тромбоцити чи білки. Або ж він може з'явитися через неправильну форму червоних кров'яних тілець.

Читайте такожУ Китаї виявили COVID-19 в інженера, який прилетів з Німеччини

Повідомлення про утворення кров'яних згустків у хворих на COVID-19 стають "все більш поширеними". Вони часом стосуються навіть тих людей, які отримують спеціальні ліки, щоб не допустити появу таких згустків. Автори дослідження помітили цю закономірність серед пацієнтів в своєму університеті. Тож вирішили перевірити, чому це відбувається.

В дослідженні брали участь 15 тяжко хворих на COVID-19 пацієнтів з відділення інтенсивної терапії Університету Еморі. Всім їм давали ліки, які запобігали появі кров'яних згустків. Але віскозність плазми їхньої крові все одно була на 95% вищою від норми. У чотирьох пацієнтів з'явилися ускладнення, пов'язані з формуванням згустків. Зокрема, у них спостерігалася легенева емболія, обмежене кровопостачання в кінцівках і згортання крові через проблеми з нирками. Дослідники виявили також помітну залежність між віскозністю плазми і рівнем серйозності захворюваності пацієнтів.

Читайте такожВ Китаї зробили сенсаційну заяву: ринок в Ухані не був джерелом COVID-19

Вчені кажуть, що у тяжко хворих пацієнтів був "значно підвищений" рівень фібриногену. Це білок, який міститься в плазмі крові. Це повторює попередні повідомлення про підвищення цієї речовини у хворих на COVID-19. Вчені наголошують, що потрібно продовжити дослідження, щоб виявити, які саме компоненти крові можуть викликати гіпервіскозність у заражених коронавірусом.