ВООЗ не внесла новостворену російську вакцину проти COVID-19 до переліку експериментальних препаратів

Разом з тим ВООЗ закликає уряди країни фінансувати розробку інших експериментальних вакцин.

Всесвітня організація охорони здоров'я не включила зареєстровану Росією вакцину проти коронавірусу до переліку тих, які перебувають на завершальному етапі випробувань.

Про це повідомляє The Associated Press.

Читайте такожScience: Росія не скоро зможе користатися своєю вакциною

Разом з тим, ВООЗ включила 9 експериментальних вакцин проти COVID-19 до механізму інвестування Covax facility. Ініціатива дозволяє країнам інвестувати у розробку кількох вакцин для отримання раннього доступу, при цьому теоретично забезпечуючи фінансування країн, що розвиваються.

"Ми не маємо достатньої інформації на цей час для ухвалення рішення (щодо російської вакцини - ред.), - наголосив старший радник генерального директора ВООЗ Брюс Ейдвард. - Зараз ми ведемо перемовини з Росією, щоб отримати додаткову інформацію та зрозуміти стан цього продукту, випробування, які були здійснені, а також можливі наступні кроки".

Вакцина проти коронавірусу: дані станом на 14 серпня

  • 11 серпня президент РФ Володимир Путін заявив, що в Росії, не дочекавшись третьої фази випробувань, зареєстрували першу вакцину від коронавірусу, а його доньці вже зробили щеплення.
  • У Німеччині розкритикували заяву про створення російської вакцини, назвавши схвалення вакцини без третьої фази випробувань "ризикованим експериментом на людях". 
  • В українському МОЗ зазначили, що наразі не можна сказати, чи буде російська вакцина від COVID-19 ефективною, безпечною та придатною для масового використання, адже РФ не провела третьої фази клінічних випробувань, вкрай важливої для обґрунтування застосування препарату на людях.  
  • Наголосимо, реєстрація препарату до завершення фази III має високі ризики. Адже саме під час цієї фази отримують основні докази ефективності, а також збирають інформацію про небажані реакції, які препарат може викликати у окремих груп пацієнтів: осіб з ослабленим імунітетом, людей, що мають супутні захворювання тощо.
  • У світі діє понад 170 проєктів, у яких дослідники розробляють вакцину від коронавірусу. Над розробкою працюють провідні фармацевтичні компанії та наукові інститути в Німеччині, Великої Британії, Франції, США, Китаї та інших країнах.