Яйця: користь і шкода, рекомендації дієтолога, перелік рецептів

Курячі яйця - надійне джерело безлічі корисних речовин для організму.

Уявити собі раціон людини без яєць досить складно. Особливо це стосується тих, хто стежить за своїм здоров'ям. Курячі яйця рекомендують і спортсменам, і людям, що худнуть, так як і в них присутній оптимальний баланс БЖУ (білки/жири/вуглеводи).

Раніше ми розповідали, які спеції корисні, а сьогодні поговоримо про інший, не менш популярний продукт.

Чим корисні яйця і скільки їх можна їсти в день

Куряче яйце дуже поживне і допомагає надовго вгамувати голод. Завдяки високій концентрації білків і жирів, яйце постачає організм необхідними речовинами. Низький відсоток вуглеводів також підтверджує, що курячі яйця корисні.

Продукт в своєму складі має вітамін А, фолієву кислоту, вітамін B5, В12, В2, фосфор, селен і цинк. У білку багато калорій і відсутній жир, що сприятливо позначається на кровоносній системі. Жовток містить необхідну людині кількість холіну - речовини, яка перешкоджає відкладенню жиру в печінці.

Wellness-дієтолог з медичною освітою, член Національної асоціації дієтологів і нутриціологів Тетяна Кіхтева каже:

Припустимо в день з'їдати не більше 1-2-х яєць. В першу чергу, яєчний білок - алергенний продукт і, якщо їсти його постійно у великих кількостях, можна спровокувати алергічну реакцію. А ось боятися яєць через високий рівень холестерину в жовтку не варто. Це обмеження буде актуально тільки для людей з дуже високим рівнем холестерину крові.

Регулярне вживання яєць допоможе вам набрати м'язову масу, зміцнити кістки, підтримувати працездатність мозку, поліпшити зір і запобігти появі катаракти, нормалізувати роботу судин. Крім того, курячі яйця показані тим, хто хоче схуднути.

В якому вигляді найкраще їсти яйця - поради дієтолога

Шкода від курячих яєць може бути тільки, якщо у вас на них алергія. Індивідуальна непереносимість - випадок рідкісний, але можливий. Лікарі також не рекомендують вживати сирі яйця, тим більше, натщесерце. Вся справа в тому, що такі дії чреваті зараженням сальмонельозом.

Читайте такожПрості страви зі свинини: добірка оригінальних рецептів на всі випадки життяБільш того, інкубаторські курки часто "напхані" антибіотиками, які разом з сирим яйцем потрапляють до вас в організм. Там вони провокують різні захворювання, в тому числі, проблеми з шлунково-кишковим трактом і зниження імунітету.

Тетяна Кихтева радить вживати тільки термічно оброблені яйця, найкраще - некруто. Якщо вам подобається їсти яйця на сніданок, готуйте омлет із зеленню або блюдо з варених яєць з овочами. Олію теж потрібно вибирати корисну: кокосове, авокадо, гхі або рафіновану оливкову.

Прості страви з яєць - що приготувати швидко і смачно

Яєчний конверт з сиром

  • яйця - 2 шт;
  • сир твердий - 50 гр (1-2 скибочки);
  • сіль - за смаком;
  • олія рослинна (для смаження) - 1 ст.л;
  • петрушка свіжа - 1-2 гілочки.

Розбити в миску яйця, посолити, за бажанням поперчити і посипати спеціями. Збити віночком, виделкою або міксером. На сковороді розігріти олію, влити яєчну суміш. Смажити 1-2 хвилини.

У центр викласти сир, готувати ще приблизно хвилину. Як тільки сир почне плавитися, акуратно скласти края млинчика, сформувати конвертик. Потім повернути його на іншу сторону і обсмажувати протягом 20-30 секунд, щоб він підрум'янився. Подавати, прикрасивши петрушкою.

Спагетті з яйцем

  • макарони - 150 гр;
  • яйця - 3 шт;
  • майонез - 1 ст.л;
  • зелень свіжа - 1 гілочка;
  • масло рослинне для змазування форми - 1 ст.л;
  • сіль - за смаком;
  • перець чорний мелений - щіпка.

У каструлю налити води, довести до кипіння. Посолити, покласти макарони. Періодично помішуючи, знову закип'ятити і варити по інструкції, як зазначено на упаковці. В кінці скинути на друшляк, щоб стекла вода.

Читайте такожКоли кидати картоплю в борщ і як зробити борщ насичено червонимЯйця розбити в миску, додати спеції і подрібнену зелень (можна використовувати цибулю, петрушку, кріп і будь-яку іншу за бажанням). Влити майонез, збити готову суміш.

Розігріти духовку до 200°C. Стінки форми для запікання змастити маслом, викласти макарони, залити їх приготовленою яєчною масою. Запікати 10-15 хвилин, поки страва не покриється скоринкою. 

Вас також може зацікавити: