У Британії не радять давати вакцину AstraZeneca людям до 30 років

Чиновники радять за можливості для обирати іншу вакцину для молодих людей, однак, але ті, хто вже отримали першу дозу, можуть спокійно прийняти й другу.

Британській Об'єднаний комітет з вакцинації й імунізації (JCVI) радить не робити щеплення людям до 30 років за допомогою вакцини від компанії AstraZeneca. Свою пораду чиновники пояснили дуже рідкісною побічною дією, через яку в мозку можуть утворитися кров'яні згустки.

Голова JCVI Вей Шен Лім пояснив, що спираючись на доступні дані й докази, комітет радить за можливості пропонувати дорослим до 30 років альтернативні вакцини, - пише Reuters. Він звернув увагу на те, що молодші люди менше ризикують потрапити у лікарню через COVID-19. Тож розрахунок ризику-вигоди для такої категорії населення свідчить, що краще обрати інші препарати для імунізації.

"Ми не радимо зупинити вакцинацію когось у якійсь віковій групі. Ми лише радимо віддати перевагу одній вакцині замість іншої для конкретної вікової групи, виходячи з заходів найвищої обережності, а не тому, що у нас є серйозні занепокоєння щодо безпеки", - сказав Лім.

Читайте такожЖителі Німеччини, які вакцинуються від COVID-19, отримають привілеїВін додав, що люди повинні отримати другу дозу вакцини AstraZeneca, якщо вони вже отримали одну. Рекомендації з'явилися після того, як британське Агентство з регулювання лікарських засобів і продуктів охорони здоров'я (NHRA) виявило можливий зв'язок між вакциною від коронавірусу і рідкісним утворенням кров'яних згустків у мозку.

Виконавчий директор AstraZeneca Джун Рейн сказала, що вигоди від вакцини переважають над ризиками для переважної більшості людей. Такий же висновок зробив і Європейська агенція з питань медикаментів у вівторок.

Вас також можуть зацікавити новини: