Важкий перебіг COVID-19 послаблює болі у ракових хворих - швейцарські лікарі

До цих пір комбінація коронавірусу і онкології припускала тільки погіршення стану людини.

Лікарі з університетських лікарень Женеви виявили дивовижний феномен: у ракових пацієнтів, які хворіли коронавірусом у важкій формі, різко зменшувалися онкологічні болі.

До цих пір комбінація коронавірусу і онкології припускала тільки погіршення стану людини.

Стаття про виявлений феномен була опублікована в журналі PAIN, провідному міжнародному науковому виданні, присвяченому вивченню болю.

Незвичайне явище помітила багатопрофільна команда лікарів університетських лікарень Женеви на чолі з доктором Лізою Хентч, старшим ординатором відділення паліативної медицини.

Читайте такожДослідження показало, що носіння маски знижує захворюваність на COVID-19 на 53%

Вони спостерігали трьох онкологічних пацієнтів - чоловіків у віці від 67 до 84 років, які відчували сильні болі, які неможливо було зняти опіоїдами. Всі троє заразилися коронавірусом і переносили його в дуже важкій формі, їх довелося госпіталізувати. Після госпіталізації, всі троє сказали лікарям, що помітили значне зменшення болю відразу після того як вони заразилися вірусом, і навіть його, нехай тимчасове, але зникнення.

Один з пацієнтів також зазначив, що після того, як він вилікувався від коронавірусної інфекції, раковий біль став повертатися.

Вчені вже помічали незвичайні стани хворих, які важко переносили інфекцію. У деяких пацієнтів, чиї легені були серйозно пошкоджені і в крові у яких спостерігався низький рівень кисню, при цьому не було задишки і труднощів з диханням.

Хоча вчені обумовлюються, що необхідні додаткові дослідження для підтвердження цієї гіпотези, ці випадки припускають, що зараження коронавірусом могло викликати атипові симптоми через дисфункцію нервової системи.

Справа в тому, що біль і задишка - це суб'єктивні переживання, що виникають в результаті складних процесів, в яких важливу роль відіграє острівкова частка мозку. Зокрема, ця частка відповідає за сприйняття людиною болю і задишки.

Оскільки коронавірус викликає серйозне запалення в організмі, це може порушувати нормальну роботу острівкової кори. І тоді людина може не усвідомлювати, що у неї щось болить або що важко дихати, повідомляє Бі-бі-сі.

Альтернативна гіпотеза полягає в тому, що коронавірус викликає дисфункцію периферичної нервової системи і втручається в передачу нервового повідомлення, відповідального за відчуття болю і усвідомлення дихання.

Ці спостереження можуть відкрити нові знання про механізми, відповідальні за сприйняття болю і нові можливості для терапії.

Вас також можуть зацікавити новини