Вчені з'ясували, що брудне повітря призводить до уповільнення фізичного розвитку дітей

В цілому результати дослідження вчених говорять про те, що вплив брудного повітря на плід має тривалі наслідки.

Нове дослідження, проведене Барселонським інститутом глобальної охорони здоров'я (ISGlobal), виявило зв'язок між впливом брудного повітря під час вагітності і затримками фізичного розвитку дитини в перші роки життя.

Читайте такожВчені стверджують, що вік батька впливає на розвиток аутизму у дитини

Іспанське дослідження проаналізувало дані більш ніж 1700 пар мати-дитина з Астурії, Гіпускоа, Сабаделя і Валенсії, які були включені в когортне дослідження, присвячене дитинству та впливу навколишнього середовища на нього, повідомляє medikforum. Вчені оцінили вплив діоксиду азоту і дрібних твердих частинок у містах протягом першого триместру вагітності. Індекс маси тіла дітей фіксувався з народження до чотирирічного віку.

Результати показали, що більший вплив дрібних твердих частинок протягом першого триместру вагітності був пов'язаний з більш високим ризиком зниження маси тіла та індексу маси тіла у віці чотирьох років. Результати впливу діоксиду азоту були аналогічними, але не мали статистичної значущості.

«Це дослідження припускає, що вплив брудного повітря під час вагітності може бути пов'язаний з затримками фізичного зростання в перші роки життя», - зазначає Серена Фоссаті, провідний автор дослідження. «Наші результати говорять про те, що вплив брудного повітря на плід має тривалі наслідки».