Дуже звичний овоч для українців, як виявляється, може завдати по організму серйозний "удар".
Коли починається розмова про те, які продукти не можна їсти сирими, відразу ж хочеться відповісти, що мова йде про свинину, і тема здається закритою, проте все не так просто і однозначно.
Виявляється, навіть не всі овочі варто вживати без термообробки. Саме так, і тут починається дисонанс - оскільки ви, напевно, не раз чули, що під час готування нібито побивається велика кількість корисних речовин. Нумо розбиратися.
Продукти, які не пройшли термічну обробку, не варто їсти людям з проблемним кишківником чи шлунком. Болить живіт, як кажуть у народі, значить - сироїдіння взагалі не ваш варіант.
Людям з такою проблемою овочі обов'язково потрібно готувати. Можете зробити їх на пару, запекти у духовці чи просто відварити.
Несподівано, але листовий овоч - шпинат, спожитий у сирому вигляді, може привести до того, що в організмі людини не буде вистачати кальцію та вітаміну D. А все через те, що у цьому овочі є солі та ефіри щавлевої кислоти - оксалати. Саме через них може виникнути дефіцит деяких корисних речовин. Тому не полінуйтеся якось готувати шпинат.
Також по організму людини може серйозно "вдарити" сирі картопля та баклажан. У цих овочах є рослинний глікозид (алкалоїд) соланін - це отруйна органічна сполука, яка перестає бути небезпечною після термічної обробки цих продуктів. Якщо з'їсти багато картоплі чи баклажанів сирими, можна "догратися" до болю в животі чи навіть лихоманки.
Ще не варто споживати сирою брюссельську капусту - можна отримати різкий біль у животі та здуття.
Цілу низку овочів радять їсти сирими, щоб організм отримав максимальну дозу корисностей:
Зверніть увагу - попри корисності, забагато цих овочів їсти не варто. Завжди потрібно знати міру.
Якщо вас не турбує шлунок, то все одно багато неприготованих овочів їсти не варто. Під час кожного прийому їжі радять з'їдати від 70 до 100 грамів. Якщо наминати велику кількість овочів за раз, - ризикуєте отримати здуття живота і запалення слизової кишківника.
Раніше УНІАН писав, який сорт картоплі найкорисніший. Експерти радять готувати картоплю в шкірці.