Смажена картопля шкодить фігурі / фото depositphotos.com

Важко уявити меню української сім'ї, в якому немає картоплі. Але, як виявилося, цей популярний овоч має як корисні, так і шкідливі властивості. Розглянемо їх детальніше.

Який сорт картоплі найкорисніший, чим шкідлива картопля для фігури, і з чим їсти картоплю, щоб не погладшати - УНІАН дізнався думку експертів.

Картопля: користь і шкода

Як розповіла Ірина Юзуп - лікар-педіатр і нутриціолог, на набір корисних речовин впливає сорт картоплі та вміст крохмалю в ній.

Відео дня

"У дрібних бульбах міститься більше органічних кислот, мінералів і вітамінів. Вважається, що і крохмалю менше в дрібних бульбах, а значить, чим менша картопля, тим вона "дієтичніша", - зазначає Юзуп.

Чим шкідлива картопля? За словами медика, недостигла і недоварена картопля - найнекорисніший плід. При накопиченні отрути, організм може відповідати гіперчутливістю 3 типу: уповільненою алергічною реакцією і запаленням.

Також, як стверджують медики, існує досить серйозна шкода картоплі для суглобів. Деякі люди, які вживають багато картоплі, відзначають, що їх суглобам стає гірше. Основною причиною є наявність алкалоїду тропану, до якого багато людей дуже чутливі.

У чому ж тоді користь картоплі? За словами експерта, головна перевага овоча - шкірка.

"Чим дрібніша картопля, тим більша ймовірність її приготування неочищеною, що буде корисно для організму", - каже Юзуп.

Так що при виборі картоплі варто враховувати зрілість бульб, їх чистоту, цілісність поверхні.

Досить часто можна почути думку, що картопля - вбивця мозку. Поспішаємо розвіяти цей міф. Річ у тому, що вітамін з групи B6, який міститися в картоплі, необхідний для регулювання неврологічних процесів в тілі. Дослідники з США і Німеччини пишуть, що вони допомагають синтезувати потрібні біологічні сполуки, яких потребує наш мозок.

Найнебезпечніші способи приготування картоплі-смаження на сковорідці і приготування у фритюрі / фото ua.depositphotos.com

Яка картопля краща для смаження

Одна з особливостей картоплі - вона провокує набір зайвої ваги, тому треба правильно поєднувати її з рештою їжею, говорить експерт дослідницького центру "Здорове харчування" Олег Медведєв.

За його словами, найнебезпечніші способи приготування картоплі - смаження на сковорідці й приготування у фритюрі. Саме при такій обробці крохмаль, що міститься в картоплі, перетворюється на шкідливі вуглеводи. У крові відразу ж підіймається рівень глюкози, а підшлункова залоза виділяє багато інсуліну, щоб розщепити її. Незабаром може розвинутися інсулінова резистентність, що веде до появи діабету.

Тому, щоб уникнути шкоди картоплі, фахівці радять запікати її або відварювати "в мундирі", тоді овоч зберігає корисні властивості і навіть приносить користь для серцево-судинної системи.

Зверніть увагу на сорт картоплі перед приготуванням / фото depositphotos.com

Яка картопля краща - біла чи жовта

Який найсмачніший сорт картоплі - червона чи біла картопля? На думку експертів, колір бульб визначає не тільки смакові якості, але і "сумісність" з майбутньою стравою:

  • жовта картопля має високий рівень каротину, який знижує рівень холестерину і живить органи зору. Така картопля підійде для запікання і салатів; 
  • біла картопля містить багато крохмалю, її краще використовувати для варіння і пюре;
  • червона або рожева картопля містять антоціан - антиоксидант, що перешкоджає передчасному старінню; в ній міститься найменше крохмалю, тому вона ідеально підходить для смаження або приготування у фритюрі. 

Тепер ви знаєте основні особливості шкоди та користі картоплі. Але радимо звернути увагу і на секрети приготування картоплі. Раніше УНІАН писав, як приготувати ідеальне пюре - впевнені, вам будуть корисні наші поради. 

Вас також можуть зацікавити новини: