Для тих, хто любить каву, новини будуть невтішні.
Нове дослідження з'ясувало, як чай і кава з роками можуть вплинути на здоров'я кісток у жінок.
Як пише Sciencealert, дослідники з Університету Фліндерса в Австралії проаналізували звички вживання чаю і кави приблизно 9700 жінок, старших за 65 років, у рамках ширшого дослідження остеопорозу. Учасниці самостійно повідомляли про свої звички під час опитувань, що проводилися 4 рази протягом приблизно 10 років.
У дослідженні також було зібрано дані про стан кісток жінок, виміряно мінеральну щільність кісткової тканини (МЩК) у стегні та вузькій частині з'єднання стегнової кістки з тазостегновим суглобом.
У жінок, які весь час п'ють чай, спостерігалася статистично значуща МЩК у стегні, ніж у тих, хто його не пив. Це може бути пов'язано з тим, що сполуки, які містяться в чаї, можуть стимулювати клітини, відповідальні за побудову кісток.
Що стосується звичок, пов'язаних із кавою, результати виявилися неоднозначними. У жінок, які випивали понад 5 чашок кави на день, частіше спостерігалася нижча МЩК, що підтверджує дослідження, які передбачають негативний вплив кофеїну на засвоєння кальцію.
Вживання будь-якої кількості кави також було пов'язане зі зниженням МЩК стегнової кістки у жінок, які вживали більше алкоголю протягом життя, що припускає, що ефект кожної з цих речовин на здоров'я кісток може посилюватися за їхнього спільного вживання.
"Результати не означають, що вам потрібно відмовитися від кави або почати пити чай літрами, але вони припускають, що помірне споживання чаю може бути одним із простих способів підтримати здоров'я кісток, а дуже високе споживання кави може бути небажаним, особливо для жінок, які вживають алкоголь", - прокоментував результати дослідження епідеміолог з Університету Фліндерса Енву Лю.
Раніше дієтологи назвали найкращу їжу, яка допоможе зміцнити кістки після 50 років. Вони зазначили що в цьому продукті є все, що потрібно для кісток: кальцій, вітамін D, магній, вітамін K, а також білок.