"Вогонь поширюється за секунди": керівник Луганщини розповів, що бачив в епіцентрі лісової пожежі

За його словами, вогонь розлітається на сотні метрів.

Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай розповів про можливі причини пожеж у Луганській області, які тривають другий день.

Як заявив очільник області в ефірі телеканалу «Україна 24», він був в епіцентрі полум'я і бачив, як вогонь перекидався навіть через дорогу.

«Я б розглядав один з двох варіантів, слідчі дадуть кваліфіковану оцінку. У нас дійсно майже тиждень стояла спекотна погода, суха, зовсім не було дощу, було +35, +38 градусів. Вчора було +41 градус, і вітер був дуже сильний, 25 м/с. Я був в епіцентрі полум'я. Бачив, як вогонь перекидався навіть через дорогу, секунди - і він поширюється на велику кількість лісу, багато гектарів, і навіть широка дорога не зупиняє», - зазначив чиновник.

Читайте такожПоліція розглядає три версії виникнення пожежі на Луганщині

За його словами, вогонь розлітається на сотні метрів.

«У нас не було обстрілів, але на передовій ворог виїжджав і спеціально обстрілював трасерами, вони підпалили траву, і там була пожежа, але у нас це виключено. Це пов'язане з погодою, або був навмисний підпал. 59 будинків постраждали, 24 повністю зруйновані, 35 - різного ступеня пошкодження. Ми порахуємо, з резервного фонду отримаємо гроші», - наголосив Гайдай.

Як повідомляв УНІАН, 6 липня поблизу с. Осколонівка Новоайдарського району на території Боровського та Охтирського лісництв виникла лісова пожежа на площі близько 50 га, з них верхова 20 га. 7 липня пожежу було локалізовано. У зв’язку з поривчастим вітром (до 25 м/с) та високою температурою повітря (38 градусів) пожежа поширилася на с. Смолянинове Новоайдарського району.

Силами ДСНС евакуйовано з житлових будинків с. Смолянинове та дачного кооперативу «Вовче озеро» 30 осіб (з них 13 дітей) та 30 осіб відселено.

Станом на ранок 8 липня на території Новоайдарського району спостерігалися окремі осередки горіння лісових масивів поблизу с. Смолянинове, с. Капітанове та с. Воронове.

Президент Володимир Зеленський 8 липня зранку заявив про п’ять жертв лісових пожеж в Новоайдарському районі на Луганщині.