Пожежі на Луганщині - поліція заявила про три версії виникнення пожеж / фото УНІАН

Поліція розглядає три основні версії виникнення масштабної лісової пожежі в Луганській області.

Як повідомляє Управління комунікації Національної поліції України, про це голова Нацполіції Ігор Клименко заявив під час засідання оперативного штабу на місці ліквідації наслідків пожежі за участю президента Володимира Зеленського, секретаря РНБО Олексія Данілова, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, очільника ДСНС Миколи Чечоткіна.

Читайте такожЗеленський дозволив використовувати авіацію біля лінії фронту для гасіння пожеж на Луганщині

Відео дня

За попередньою інформацією, загальна площа пожежі сягає близько 5 тис. га. Внаслідок надзвичайної ситуації загинули четверо місцевих жителів, вогнем пошкоджено та знищено понад сотню будинків.

«Слідчі розслідують кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 Кримінального кодексу України, це порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, яке спричинило загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки. Наразі розглядаються три основні версії: вплив аномально високої температури повітря та погодних умов, необережне поводження з вогнем сторонньою особою або ж умисний підпал з хуліганських чи інших мотивів. Однак остаточна причина буде встановлена лише після проведення комплексу необхідних експертиз. Основна задача – врятувати людей, а також не допустити випадків мародерства. Ми створили додаткові мобільні групи поліцейських, які посилено патрулюють ці райони», - повідомив Клименко.

До документування та фіксації обставин надзвичайної події залучено понад 20 слідчих у складі посилених слідчо-оперативних груп, створені пошукові групи оперативників блоку кримінальної поліції. На охорону публічної безпеки і порядку на місці ліквідації пожеж задіяно більше 60 поліцейських.

Як повідомляв УНІАН, вдень 6 липня біля с. Осколонівка Новоайдарського району виникла пожежа на площі близько 50 га, в тому числі верхова - 20 га. Вчора вранці пожежу було локалізовано на площі приблизно 85 га. У зв'язку з поривчастим вітром і високою температурою повітря (+ 38°С) вогонь поширився на с. Смолянинове. У цьому селі вогнем знищено близько 80 дачних будинків та 30 житлових будинків.

До ліквідації цієї пожежі залучено підрозділи Збройних сил, Нацгвардії і додаткові сили Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Ввечері голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що площа пожежі на даний час становить близько 100 га. За його словами, поліцейські відвідують будинки і проводять евакуацію жителів, однак люди похилого віку не хочуть залишати свої оселі.

Також вогнеборці ліквідовують пожежу поблизу с. Капітанове Новоайдарського району, площа якої (верхова) становить близько 40 га.