"Прослушка" у журналіста "Схем": поліція відкрила ще одну справу

Правоохоронці, проте, не сповістили журналіста про відкриття нового провадження.

Поліція відкрила ще одну справу про ймовірне стеження за журналістом програми розслідувань «Схеми» Михайла Ткача, який днями виявив у квартирі ознаки прослуховування.

Про це пише Радіо Свобода.

Зазначається, що провадження щодо незаконного обігу і використання прихованих записуючих пристроїв відкрили ще 8 серпня, проте журналіста про це повідомили тільки 13 серпня.

Читайте такожВибух на Позняках: стала відома остаточна доля зруйнованої багатоповерхівки

За словами адвоката Анатолія Попова, стаття за вказаними обставинами взагалі не є підслідністю поліції, а СБУ.

«Але наразі маємо ситуацію, за якої невідомо, чи може взагалі в цій справі щось бути розслідувано. Тому що вся активність мала б бути раніше виконана правоохоронними органами для того, щоб встановити та можливих злочинців, і знайти ймовірні речові докази, які можна було вилучити в результаті огляду, який був би проведений з застосуванням спеціальної техніки належним чином», – сказав він.

"Прослушка" у журналіста Михайла Ткача: що відомо

  • Ознаки прослуховування Михайло Ткач виявив у себе вдома зранку 8 серпня. Він зауважив, що його кілька разів попереджували протягом двох останніх тижнів, що його журналістська діяльність дратує деяких високопосадовців й по ньому «почали активно працювати».
  • Того ж дня викликані на місце події правоохоронці знайшли на горищі отвір, яким, імовірно, могли протягнути прослуховувальний засіб у квартиру Ткача. Поліцейські провели зовнішній огляд приміщення, піднялись на горище, взяли зразки з будівельних матеріалів, прийняли заяву та поїхали.
  • За словами колеги журналіста Наталі Седлецької, правоохоронці відмовилися забезпечити охорону горища, у яке можна легко потрапити й знищити докази. Натомість журналістам порадили звертатися у районне відділення поліції з приводу того, чи відкрили справу за заявою.