Вибух на Позняках стався 21 червня / фото УНІАН

Багатоповерховий будинок на Позняках у Києві, де 21 червня стався потужний вибух, будуть зносити, однак перед цим його потрібно зміцнити для безпечного демонтажу.

Як повідомило "Сьогодні", про це розповіли у столичній міськдержадміністрації.

За словами керівника управління з питань цивільного захисту Романа Ткачука, зараз фахівці розробляють проект для зміцнення будівлі. Паралельно йде процес створення кріплення для неї. 

Відео дня

"Проектувальники придумали спеціальну конструкцію, яка буде вставлятися всередину утвореного провалу в будинку, щоб зміцнити пошкоджені конструкції", - розповів він, додаючи, що це буде металева конструкція, за допомогою якої підіпруть 9-10 поверхи.

Читайте також40 днів після вибуху на Позняках: "Ми прожили з чоловіком 25 років. Я приходжу на цвинтар, обіймаю хрест і плачу"

Також встановлять наскрізну металеву балку, щоб зафіксувати аварійні плити.

"Після того, як кріплення буде встановлено на будівлі, почнеться процес винесення особистих речей мешканців з постраждалих квартир. Коли вони заберуть своє майно, почнемо розбирати будинок", - зазначив Ткачук.

За даними фахівців будівельної лабораторії, зараз пошкоджена будівля не руйнується - про це свідчать відповідні виміри.

Читайте такожВибух на Позняках: мешканці сусідніх секцій будинку можуть повертатися у свої квартири – Кличко

Що стосується дат початку робіт зі зміцнення будинку та його демонтажу, то їх поки не називають - проект ще не затверджено.

Мешканці будинку про плани влади знають. Вони кажуть, що 21 родина вже отримала сертифікати на нові квартири, 19 ще очікують на них. 

Вибух на Позняках: що відомо

  • Вибух в десятиповерховому житловому будинку на вулиці Соломії Крушельницької, 1/5, стався 21 червня.
  • В результаті вибуху сталося руйнування четвертого, п'ятого, шостого, сьомого і восьмого поверхів.
  • Поліція відкрила кримінальне провадження.
  • Внаслідок вибуху без житла залишились 125 людей, які мешкали в квартирах однієї з секцій будинку.
  • Рятувальники дістали з-під завалів тіла п’ятьох осіб: двох жінок 1943 і 1974 р.н. і трьох чоловіків 1991, 1967, 1976 р.н.