Відбувся умовним строком: на Одещині чоловік саджав на ланцюг та бив обухом дитину

Таким чином дорослий "виховував" неповнолітнього.

На Одещині до умовного строку покарання засуджено чоловіка, який саджав на ланцюг та бив по голові обухом сокири дитину. Це випливає з вироку Овідіопольського районного суду.

Згідно документу, подія сталася вночі 5 серпня 2022 року у квартирі фігуранта в селі Лібенталь Одеського району. 

Як зазначається, чоловік закріпив хлопчику на шию один кінець металевого цепка, зафіксувавши його у виді нашийника, а другий кінець цепка приєднав до шафи. Як встановив суд, доросла людина це зробила через сварку з неповнолітнім, який "недотримувався побутової дисципліни".

Також фігурант бив дитину обухом сокири по голові, внаслідок чого вона отримала тілесні ушкодження. Зокрема, закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку та забійну рану потилично-скроневої ділянки голови.  

Звільнив зловмисник дитину тільки через три доби – 8 серпня о 16.00. В суді фігурант визнав свою провину.

Суд визнав його винним скоєнні злочину (за ч. 2 ст. 146 ККУ) та призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком на 5  років з іспитовим строком 3 роки.

За деякими даними, потерпілому, батьки якого загинули, - 10 років, фігурант – його дядько. 

Схожі випадки знущання над дітьми

У вересні 2022 року правоохоронні органи повідомили, що на Одещині знущались над семирічним хлопчиком, який проживає у Березівському районі разом з рідною тіткою та її родиною, яка взяла опіку над племінником після смерті його батьків.

У поліції стверджували, що вказана родина на обліку Служби у справах дітей як така, що опинилась у складних життєвих обставинах, не перебуває. Раніше інформації щодо конфліктів у сім'ї або протиправних дій у відношенні дітей до органів поліції не надходило. Але встановлено, що дядько хлопця саджав його на ланцюг. Причина в тому, що нібито дитина робить шкоду, не слухається і тікає з дому. В той же час, зі слів сусіда, який зняв подію на телефон, він був свідком неодноразового вчинення домашнього насильства відносно дитини.

В поліції стверджували, що вказана подія мала місце у червні 2022 року, та свідок до поліції не звернувся, аргументуючи це тим, що не хотів псувати відносини з сусідами. Спільно зі службою у справах дітей було проведено оцінку рівня безпеки дитини та прийняте рішення щодо вилучення хлопчика з родини. 

До Єдиного реєстру досудових розслідувань поліцейські внесли відомості за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 126-1 (Домашнє насильство), ч. 1 ст. 127 (Катування), ч. 2 ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинені щодо малолітнього).