Страхові компанії з 1 липня автоматично отримають ліцензію – НБУ

Спецпроект

У той же час, якщо страхова компанія вирішить розширити ліцензію на додаткові види страхування, вона має подати відповідні документи до НБУ.

Національний банк України (НБУ) уточнив, що ті страхові компанії, які працюють на вітчизняному ринку, з 1 липня поточного року, після переходу під контроль регулятора в рамках Закону про "спліт", автоматично отримають ліцензію на ті види страхування, які вони вже провадять.

Читайте такожСтраховий ринок України після переходу під контроль НБУ через пару років стане зовсім іншим - експерт Про це сказано на сторінці Нацбанку у соцмережі Facebook з посиланням на підсумки обговорення фахівців НБУ з представниками страхового ринку раніше оприлюдненої регулятором Білої книги "Майбутнє регулювання ринку страхування".

"Переліцензування компаній з 1 липня не відбудеться. Компанії, які працюють сьогодні, автоматично отримають ліцензію на ті види страхування, які вони вже провадять. І тільки якщо компанія вирішить розширити цю ліцензію на додаткові види страхування, вона має подати відповідні документи до НБУ", - сказано в повідомленні з посиланням на директора департаменту ліцензування НБУ Олександра Бевза.

Зокрема, у вищезгаданій Білій книзі Нацбанк пропонує фундаментально нове регулювання для ринку, спрямоване на вирішення ключових проблем, серед яких проблеми з платоспроможністю та ліквідністю, відсутність чіткої бізнес-моделі в більшості компаній, а також низький рівень управління ризиками та корпоративного управління.

Також повідомляється, що Нацбанк виступає за здійснення реєстрації страхових агентів і формування певних мінімальних вимог до тих, хто виконує таку функцію.

Зазначається, що більш детально питання регулювання діяльності страхових посередників буде викладено у пропозиціях до проекту закону про страхову дистрибуцію, над яким НБУ буде продовжувати роботу у другому півріччі поточного року.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці квітня Нацбанк оприлюднив своє бачення розвитку страхового ринку України, яке, зокрема, передбачає скасування ліцензування окремих видів страхування, а також скасування великої кількості обов'язкових видів страхування, багато з яких не працюють.

Крім того, реформа страхового ринку передбачає впровадження цивілізованого процесу виходу страхових компаній з ринку, для чого НБУ планує в перспективі створити фонд гарантування вкладів в сегменті страхування життя.

Верховна Рада України в 2019 році прийняла закон про «спліт», який передбачає ліквідацію Нацкомісії держрегулювання ринків фінпослуг і поділ її функцій між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).