Фонд соцстрахування повідомив про блокування виплат через приватного нотаріуса

Спецпроект

Дії нотаріуса, за даними Фонду, призвели до заборгованості з виплати допомоги на 500 млн грн.

Фонд соціального страхування України (ФССУ) повідомив, що внаслідок незаконної реєстраційної дії приватного нотаріуса з Дніпропетровської області щодо керівника виконавчої дирекції заблоковано виконання Фондом своїх зобов'язань перед застрахованими особами та постраждалими на виробництві.

Читайте такожСтраховий ринок України увійшов до ТОП-10 найдинамічніших ринків світу

Згідно з повідомленням, опублікованим на сайті ФССУ, вчинена приватним нотаріусом реєстраційна дія проведена з грубим порушенням вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» і, отже, підлягає скасуванню.

"Особливо небезпечними такі дії є в період введеного в державі карантину, коли саме на Фонд покладено обов'язки з надання допомоги сім'ям померлих від COVID-19 медичних працівників, оплата лікування для медиків та компенсації втраченого заробітку за час лікування від коронавірусної хвороби для працюючих українців, компенсації втраченого заробітку за час ізоляції від COVID-19, фінансування лікарняних та декретних виплат тощо», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що такі дії призвели до заборгованості з виплати матеріального забезпечення, страхових виплат та витрат на медичну та соціальну допомогу.

Заборгованість на сьогодні склала понад 500 млн грн. Зокрема, за допомогою з тимчасової непрацездатності заборгованість становить понад 450 млн грн; одноразової допомоги та страхових виплат членам сімей медпрацівників, які померли від COVID-19 - 1,8 млн грн; щомісячних страхових виплат постраждалим на виробництві та членам їх сімей – 10,2 млн грн; страхових витрат на медичну та соціальну допомогу – 5,16 млн грн.

«З метою врегулювання ситуації та розблокування фінансування всіх виплат і соціальних послуг застрахованим особам, які постраждали на виробництві, виконавча дирекція Фонду соціального страхування України відповідно до чинного законодавства здійснює заходи щодо скасування неправомірної дії приватного нотаріуса», - йдеться у повідомленні.

З початку епідемії коронавірусу в Україні Фонд соціального страхування прийняв на оплату лікарняні на 1,8 млн грн для компенсації заробітної плати медикам, хворим на COVID-19.

Інші новини зі страхування, які можуть вас зацікавити