Часник пускає стрілки: коли та як видаляти їх для гарного врожаю

Стрілки часнику обов'язково потрібно своєчасно видаляти, а потім їх можна використовувати у стравах.

Озимі сорти часнику влітку часто пускають стрілки, які заважають росту рослини. Такі стрілки потрібно обрізати, щоб отримати хороший урожай часнику. Коли і як їх видаляти, і куди подіти обрізані стрілки - розібрався УНІАН.

Раніше УНІАН розповідав, що можна посадити в червні на земельній ділянці.

Навіщо видаляти стрілки часнику

Видаляти стрілки часнику потрібно для того, щоб зубчики були великими і соковитими. Стрілки витягають соки з часнику, через що зубчики виростають дрібними і швидко псуються. На зростання насіння рослина витрачає багато соків.

Розпізнати стрілку легко - на відміну від плоского листя, вона має форму трубочки. Проростає стрілка на початку або в середині червня, а до кінця червня на кінці трубочки з'являється квітка з насінням. Стрілки є тільки в озимих сортів часнику, тобто тих, що висаджуються восени і зимують в землі.

Коли стрілки можна не видаляти

Стрілки часнику можна не видаляти, якщо хочете добути насіння рослини для посадки. В такому випадку залиште стрілки на декількох рослинах і почекайте до середини або кінця серпня. Тоді у квітці на кінці стрілки дозріє насіння і його можна буде зібрати. Насіння загорніть в папір і зберігайте в темному місці до березня. У березні можна садити часник в землю з насіння.

Коли і як видаляти стрілки часнику

Видаляти стрілки часнику однозначно потрібно, але коли це робити - думка дачників розходиться. Деякі кажуть, що видаляти стрілки потрібно відразу після появи, але тоді вони будуть швидко відростати заново.

Більшість же землеробів вважають, що потрібно почекати поки стрілка почне закручуватися, і тоді її можна обрізати. Така стрілка більше не відросте. Обрізати стрілку рекомендується ножицями на висоті 1 см від основи - це найменш травматичний спосіб для часнику. Робити це краще вранці сонячного дня, щоб зрізи швидко підсохли.

Що приготувати зі стрілок часнику

Стрілки часнику можна не викидати, а використовувати в кулінарії. Часникові стрілки досить вимити, нарізати і обсмажувати в олії 3-4 хвилини.

Таку зелень можна додавати в каші, супи, яєчню, м'ясні страви, а також використовувати як гарнір. Часникові стрілки можна замаринувати на зиму. Маринад готують такий же, як для огірків.

Вас також можуть зацікавити новини: