Як перевірити нітрати в кавуні без нітратоміра при покупці та вдома.
Щоб купити хороший кавун, потрібно навчитися його вибирати. На що слід звернути увагу під час купівлі, коли можна купувати ягоду і як вибрати стиглий кавун без нітратів - розповідаємо в матеріалі.
Ранні кавуни небезпечні тим, що в них може бути багато нітратів. Тому до початку сезону - а саме середини серпня - краще ягоду не купувати. Якщо ж вирішили взяти, то повинні розуміти, чим небезпечні такі ласощі.
Справа в тому, що ранні кавуни найчастіше вирощують в теплицях, тому використовують для них більше добрив і пестицидів, а, значить, і більше нітратів. Нітрати є у всякій ягоді, але допустимий рівень - 60 мг на 1 кг ваги. Якщо цей рівень вище - кавун їсти не можна.
Також якщо вибирати між українською та імпортною ягодою, то краще віддавати перевагу рідній. Імпортні кавуни для кращого транспортування покривають воском і спеціальними засобами, а також зривають незрілими, щоб вони витримали довгий шлях - тобто, виходить, що кавун дозріває вже в дорозі. Звичайно, херсонські кавуни ми навряд чи спробуємо найближчим часом, але цю ягоду зараз вирощують на Закарпатті.
Є кілька ознак, за якими можна визначити, якої стиглості кавун і чи є в ньому нітрати без нітратоміра:
Кавун повинен бути яскраво- або темно-зеленого кольору, з контрастними, яскравими смужками. Якщо малюнок розмитий - це може говорити про нітрати. Уникайте кавунів з блідою або пожовклою шкіркою - вони незрілі.
Земляна пляма - бік, на якому кавун лежав на землі - має бути жовтого або оранжевого кольору.
Якщо берете ранню ягоду, вибирайте невеликого розміру - у великих більше нітратів, і вони можуть бути незрілими. На початку серпня краще купувати кавун не більше 4 кг, ближче до кінця серпня - можна вибрати і важковаговик.
На ягоді не повинно бути тріщин, вм'ятин, порізів, проколів. Якщо порушена цілісність, то таким кавуном можна отруїтися. Іноді ягоду проколюють недобросовісні аграрії - з метою збільшити вагу кавуна і пофарбувати м'якоть.
Також ягода повинна бути правильної форми, можлива лише невелика деформація з одного боку. Якщо у кавуна дивна форма і горбиста поверхня, то цілком ймовірно, що ця ягода стала мутантом через небезпечні речовини.
Проведіть нігтем по шкірці - повинен залишитися слід і з'явитися легкий трав'янистий запах.
У стиглого і солодкого кавуна звук при постукуванні буде гучним, як від барабана. Якщо звук глухий - ягода перезріла, якщо дзвінкий - не дозріла.
Якщо хвостик сухий (але не пересохлий) - кавун стиглий, товстий і зелений - ягода не дозріла. Але у вересні ця ознака стиглості не працює - в цей час краще орієнтуватися на кавун-"дівчинку".
Переверніть кавун і подивіться на те місце, де була квітка (це протилежна сторона від хвостика). Якщо на цьому місці утворилася велика суха плямочка - це "жіноча" ягода. Вона - смачніша і солодша.
На всі кавуни, які продаються, повинні бути документи - в них вказується країна і регіон походження. Всі ягоди мають бути на піддонах, прилавках, полицях або в ящиках, але не на підлозі або землі. Не слід купувати кавуни біля узбіч та на стихійних ринках - ви не зможете відстежити, звідки ця ягода.
Важливо: пропонують розрізати кавун на пробу - не погоджуйтеся, на відкриті зрізи потрапляють різні бактерії, з необережності можна легко отруїтися.
Є три ознаки, за якими можна визначити наявність нітратів в ягоді, розрізавши її:
Раніше ми розповідали, як визначити, солодка диня чи ні - 3 головні ознаки.