Купити диню - справа начебто нехитра. Понюхав її, покрутив в руках, продавець сказав, що солодка і ціна начебто підходяща - значить, треба брати. Щоб уникнути розчарувань після покупки, є ще кілька нюансів, крім "понюхати". Як правильно вибрати солодку диню і яку краще не брати - розповідаємо в матеріалі.
Як вибрати хорошу диню
При покупці дині потрібно зробити наступне:
- Понюхайте диню
У стиглої дині - характерний динний аромат, солодкий і свіжий (правда, є сорти, які майже не пахнуть або зовсім не пахнуть, але такі зустрічаються нечасто). У перестиглої дині аромат буде трохи інший: з'явиться характерний "винний" запах.
- Подивіться на колір і натисніть на шкірку
У хорошої дині - рівномірний колір плоду. У деяких сортів на поверхні є сіточка - вона у зрілої дині проявляється чіткіше, так само, як і смуги у смугастих сортів.
Шкірка дині повинна бути пружною. Якщо на ній є зелені плями - диня незріла, темні і коричневі плями - плід переспів або вже почав псуватися.
Натисніть на шкірку - у стиглої дині вона злегка проминається, але потім зникає. Якщо ж вм'ятина після натискання залишається - швидше за все, диня переспіла.
- Постукайте по дині
Зазвичай по звуку визначають стиглість кавуна, але це прийом може стане в нагоді й для дині. Постукайте по плоду - якщо звук глухий, то плід стиглий.
Не беріть диню, у якої:
- є плями;
- гнилий і трав'янистий запах;
- тріщини або інші пошкодження;
- водянисті звуки при поплескуванні.
Визначити наявність нітратів за зовнішнім виглядом дині неможливо. Якщо сумніваєтеся в товарі, то можна попросити документи на продукцію в торговій точці - їх видають тільки після тестування і відсутності шкідливих речовин в плодах.
Важливо: ні в якому разі не ріжте диню при покупці і не купуйте розрізану - плід перш потрібно добре помити. В іншому випадку зі скоринки на м'якоть можуть потрапити хвороботворні мікроби - з землі, рук збирачів, інших плодів, а там й до інфекційних захворювань не далеко.
Вдома ретельно помийте диню перед тим, як розрізати, а відрізану скибочку можна трохи підсолити - аромат стане більш солодким і сильним. Розрізаний плід зберігайте тільки в холодильнику.
Раніше ми розповідали, як зберігати майонез в холодильнику і без нього.