Кожна мама ламає голову над тим, як урізноманітнити меню дитини, та так, щоб воно було повно корисними і поживними продуктами.
Чим годувати дитину - питання, яким керується кожна мама, вибираючи продукти в магазині і, стоячи біля плити.
Звісно, зазвичай мами враховують що діти люблять їсти, те найчастіше і готують. Трохи важче впоратися із завданням, коли у мами кілька дітей.
Розібратися з тим, чим годують дитину, а чим ні, допоміг відомий шеф-кухар Євген Клопотенко. Він радить звернути увагу на кілька речей, коли ви готуєте для дітей.
А ще шеф-кухар радить мамам не смажити, а запікати страви для дітей.
Крім того, ми зібрали для вас кілька лайфхаків про те, чим нагодувати дитину швидко.
Дещо вишукана страва, яка напевно сподобається малюкам - це дитячий овочевий шашлик. Ним можна годувати 1,5 однорічну дитину і дітей старшого віку.
Для такого шашлику потрібно: жовтий болгарський перець – 60 г, помідор черрі – 12 шт. (150 г.) цибуля – 0,5 шт. сіль – за смаком для маринаду: олія оливкова – 100 мл, часник - 1 зубчик, для подачі лист салатний.
Промиваємо його і нарізаємо болгарський перець невеликими шматочками. Цибулю беремо невелику, очищаємо від лушпиння, промиваємо і нарізаємо півкільцями. У глибокій мисці з'єднуємо оливкову олію з подрібненим часником і перемішуємо. Кладемо в миску підготовлену цибулю, помідори, болгарський перець, перемішуємо, не солимо, накриваємо миску харчовою плівкою і ставимо в холодильник мінімум на 4 години. Дерев'яні шпажки, на які будуть нанизуватися шматочки овочів, краще замочити водою на деякий час, щоб при смаженні вони не пригорали.
Дістаємо миску з овочами з холодильника, солимо їх і перемішуємо. Нанизуємо на шпажки і кладемо на вузьку форму для випічки, посипаємо цибулею з маринаду і поливаємо маринадом. Потім ставимо в духовку, розігріту до 190 градусів, на 15-20 хвилин. У процесі приготування поливаємо шашлик маринадом, що залишився. Блюдо подавати на листках салату.
А ось нагодувати дитину 4 роки і старше можна шашликом з курячого філе з овочами. Для приготування потрібно: філе куряче – 250 г, перець болгарський – 60 г, помідори черрі – 75 г (6 шт.) цибуля – 0,5 шт. сіль – за смаком для маринаду: олія оливкова – 100 мл, сік лимонний – 2 ст. л. лист лавровий – 1 шт. цукор - 2 ч. л.
Спочатку миємо куряче філе і просушуємо паперовим рушником, потім нарізаємо кубиками приблизно 1-2 см. болгарський перець (жовтого кольору) промиваємо і нарізаємо шматочками 1-2 см. помідори черрі, цибулю нарізаємо кубиками.
Для маринаду - в глибоку миску наливаємо оливкову олію і лимонний сік. Кладемо лавровий лист і цукор, перемішуємо. Сіль поки не додаємо, але кладемо в маринад куряче філе і цибулю, знову перемішуємо. Накриваємо миску харчовою плівкою і ставимо в холодильник на годину, можна і більше. Дістаємо з холодильника мариноване м'ясо, додаємо сіль і нанизуємо на дерев'яні шпажки, чергуючи з овочами. Викладаємо на форму для випічки, поливаємо маринадом з цибулею і відправляємо в духовку, розігріту до 190 градусів, готуємо до рум'яної скоринки на м'ясі (15-20 хвилин). Подаємо на листках зеленого салату.
Почати годувати дитину можна і галушками з сиру. Для їх приготування потрібно: сир - 500 г, борошно – 150 г, яйця – 2 шт. цукор – 2 ч. л. сіль - 0,5 ч. л. після підготовки продуктів кладемо в миску сир, додаємо цукор, сіль, вбиваємо яйця і перемішуємо до однорідної маси. Паралельно можна поставити воду на плиту для варіння галушок. У миску з сирною масою невеликими порціями всипаємо просіяне борошно. Ложкою вимішуємо тісто, коли воно стане досить тугим, викладаємо його на стіл і трохи місимо руками. Потім формуємо ковбаску діаметром 3 см, нарізаємо її на невеликі шматочки однакового розміру. Коли вода закипить, підсолюємо її і кидаємо галушки. І відразу перемішуємо, щоб вони не пристали до дна каструлі. Варимо близько 8 хвилин, після того як вони спливли. Подаємо галушки гарячими, поливши розтопленим вершковим маслом, або зі сметаною. Якщо діти захочуть галушки солодші, можна збільшити кількість цукру при приготуванні або подати галушки з варенням.
Також мамам зовсім маленьких дітей варто звернути увагу на овочі. Ось чим годувати дитину 1 рік - овочами. Справа в тому, що тушити можна практично всі овочі і поєднувати їх один з одним, а ще й з м'ясом.
Наприклад, тушковані овочі з міні-фрикадельками підійдуть для годування дитини в рік чи 2-3 роки. Щоб їх приготувати потрібно: картопля – 3-4 шт. морква – 1 шт. помідор – 1 шт. горох зелений, 50 г фарш індичий або курячий, 200 г солі. Почистити картоплю і моркву, нарізати невеликими кубиками і покласти в каструлю, залити невеликою кількістю води. Накрити кришкою і варити на середньому вогні. Коли картопля і морква будуть м'якими, злегка придушити їх ложкою і додати маленькі фрикадельки і горох. Також відразу додаємо дрібно нарізані помідори, очищені від шкірки. Все перемішуємо, підсолюємо і тушкуємо овочі з міні-фрикадельками під кришкою ще 15 хвилин.
Якщо дитина вже підросла, то це вимагатиме від мами перегляду чим годувати дитину в 2-3 роки. Зокрема, потрібно збільшити поживні продукти в його меню. Після 2-х років в раціон дитини можна додати нежирну тушковану баранину, запіканку або голубці. Добова норма м'яса для дитини 2-3 років повинна становити 90 грам. Також варто годувати дитину печінкою. У два-три роки дитина цілком може їсти печінку тушковану з овочами.
Крім того, 2-3 рази в тиждень дитині потрібно давати рибу. Для цього потрібно вибирати нежирні сорти з невеликою кількістю кісток. Нехай це буде філе, тушковане або зварене з цибулею і морквою.
Молоко для дитини в 2-3 роки залишається основним напоєм, а для хорошого травлення потрібен кефір - 200 г в день. Також мамі варто продовжити давати дитині сирий сир або сирники.
Овочів і фруктів на добу має бути не менше 250 грамів, приблизно стільки ж і картоплі. Можна давати сезонні овочі та фрукти. У зимовий час підійдуть негострі соління.
Дитині в цьому віці підійдуть будь-які сорти хліба.
А каші можна зробити більш щільними, додаючи менше води. Якщо дитина не любить кашу, приготуйте її з родзинками, сухофруктами, медом або у вигляді запіканки.
Багато мам вважають, що в 5 років дітей можна годувати будь-якою їжею, але це не зовсім так. Дітям від п'яти років потрібно давати м'ясо і рибу, овочі, фрукти і ягоди, каші і супи.
Наприклад, цей рецепт дозволить мамі швидко нагодувати дитину. Для каші, на приготування якої піде 5 хвилин, потрібно пшоно - 1 стакан, вода - 2 склянки, чорнослив - 1/2 склянки, волоські горіхи - 2 ст. ложки, масло вершкове і цукор додати за смаком.
Чорнослив запарити окропом, щоб набух. Пшоняну кашу промити, перемішати з цукром і поставити варитися, заливши водою. Кашу треба постійно мішати, щоб не пригоріла. Горіхи потовкти і додати в уже готову кашу, перемішати, додати масло, ще раз перемішати. Потім додати чорнослив і дати дитині.
У цьому віці дитина витрачає багато енергії в школі, тому харчування дітей 10-річного віку має бути наповнене вітамінами і мікроелементами.
Для спрощення завдання наводимо вам приклад меню для 10-річної дитини на тиждень:
Понеділок
Вівторок
Середовище
Четвер
П'ятниця
Субота
Неділя