Чим можна очистити каструлю всередині і зовні, не витративши останні гроші - дізнайтеся в матеріалі УНІАН.
Досвідчені господині кажуть, що перед тим, як братися за очищення каструлі, важливо зрозуміти, з якого матеріалу вона зроблена. Пам'ятайте, що сіль шкідлива для нержавійки, кислоту не можна використовувати для емалі, а соду - для алюмінію. Будь-які антипригарні покриття не сприймають абразивних речовин.
УНІАН розповість, як очистити каструлю від гару і не зіпсувати кухонне начиння.
Раніше ми говорили про те, як легко очистити сковороду від жиру і нагару.
Перший спосіб - з'єднання оцту і соди, яким можна чистити всі види каструль, крім алюмінієвої без антипригарного покриття або емалі. Вам потрібно:
Ви побачите, як нагар розм'якшується - його можна буде зішкребти лопаткою або потерти губкою. В кінці залишиться тільки промити каструлю під проточною водою.
Якщо ви хочете відмити старі і занадто брудні каструлі, то їх потрібно поставити в каструлю більшого обсягу, налити розчин в неї і кип'ятити разом з брудною 1-2 години.
Цей спосіб підходить для ситуацій, коли каструлі покриваються безліччю шарів жиру і нагару, а відмити їх вже не представляється можливим. Старий радянський трюк допоможе вам у цьому випадку. Інструкція проста:
Отриману суміш потрібно кип'ятити 30-60 хвилин (в залежності від ступеня забруднення), а потім вимити як зазвичай.
Якщо у вас чавунна ємність, казан або емальована каструля, то сіль - кращий очищувач для них. Вона прекрасно вбирає жир і швидко зчищає нагар з кухонного начиння. УНІАН пропонує таку технологію використання солі:
Каструлі, які сильно підгоріли, краще чистити крупною сіллю. Якщо нагар утворився всередині, то зробіть сольовий розчин (на 1л. води 5-6 ст. л солі) і прокип'ятіть його 30-40 хвилин.
За допомогою оцту можна очистити не тільки нагар, але і накип, однак, враховуйте, що емальовані каструлі таким чином краще не мити. Отже, для того, щоб привести кухонне начиння в порядок, дотримуйтесь інструкції:
В кінці вам залишиться лише вимити каструлю звичайним способом кілька разів, щоб позбутися від запаху оцту.
У разі, якщо у вас вдома немає ні оцту, ні соди, ні господарського мила, можна скористатися лимонною кислотою. Пам'ятайте про те, що такий метод не підійде, якщо каструля емальована. Рецепт очищення кухонного начиння простий:
В результаті вам залишиться лише вимити каструлю звичайним способом з миючим засобом.
ВАЖЛИВО: якщо ви випробували всі зазначені варіанти і жоден не допоміг, значить, доведеться купувати спеціальні хімічні засоби, які видаляють застарілі жирові забруднення з каструль.