Чому банки з консервацією вибухають і як зберегти припаси до зими - дізнавайтеся на УНІАН.
Любителі домашньої консервації завжди бояться виявити неприємний сюрприз в коморі - тріснуту банку з заготовками. Банки можуть вибухати через порушення процесу консервації. УНІАН назвав 6 головних помилок, через які псуються наші припаси на зиму.
Причина номер один вибухів консервації - неправильна або недостатня стерилізація банок. Обробка теплом вбиває бактерії і запобігає проблемам з консервацією. Щоб процес точно пройшов успішно, читайте на УНІАН Як правильно стерилізувати банки. Не забувайте також обробити кришки.
Після приготування закрутки переверніть банку догори дном і струсіть кілька разів. Переконайтеся, що вміст ніде не протікає. Банка повинна герметично закрита, а на шийці не повинно бути відколів. Якщо в заготовку потрапить повітря, то вона неминуче зіпсується.
Ретельно вимийте всі овочі, фрукти і зелень, які використовуєте для консервації. Також обов'язково промийте банки зсередини від розводів і забруднень. У бруді розмножуються бактерії, через які вибухають банки.
Банки потрібно заповнювати рідиною або варенням до самої основи горлечка. Якщо в банку багато повітря, то зростає ризик вибуху закрутки.
При приготуванні основи для консервації точно дотримуйтеся рецепта. Не зменшуйте час варіння, інакше продукт швидко зіпсується. Також не варто відхилятися від кількості інгредієнтів. Особливо точно відміряйте кількість спецій.
Більшість закруток після приготування потрібно зберігати при температурі не вище +12° градусів. При вищій температурі вміст починає псуватися. А в поєднанні з раніше названими помилками банку і зовсім може вибухнути. Якщо у вас немає прохолодного льоху або підвалу, банки можна виставити в холодильник.