Чим корисний нашатирний спирт: 1 флакон і 7 способів застосування

Чи можна використовувати нашатирний спирт в побуті і як правильно це робити - дізнайтеся на УНІАН.

Нашатирний спирт продається в будь-якій аптеці, придбати його не складе труднощів. Сама речовина - це 10% розчин аміаку, який допомагає в господарстві так само добре, як і хімічні засоби. УНІАН підкаже, як використовувати нашатирний спирт в садівництві або в побуті, не вдаючись до допомоги магазинних пляшечок з "хімією".

Раніше ми говорили про те, для чого потрібен яблучний оцет.

Правила використання нашатирного спирту

Перш, ніж приступати до взаємодії з таким засобом, ознайомтеся з важливими рекомендаціями:

Як застосовувати нашатирний спирт в побуті

Плита і духовка

Розчин аміаку відмінно справляється з жиром і нагаром, так як швидко розм'якшує їх. Для того, щоб відмити забруднення, що в'їдаються, налийте у великий таз гарячої води і розчиніть в ній 100 мл нашатирю. Потім на 20 хвилин опустіть туди решітку, сковороду або будь-який інший предмет, який потрібно очистити. Після закінчення цього часу промийте кухонне начиння під проточною водою і ретельно витріть ганчіркою, перевіряючи, щоб не залишилося спирту на поверхні виробу.

Дзеркала і скляні поверхні

Можна використовувати нашатир для всіх виробів зі скла, навіть для посуду. Розчиніть 1 ст.л спирту в 2 склянках води і перелийте суміш в пляшку з пульверизатором. Розпиліть засіб на поверхню і відразу витріть сухою ганчіркою. Найкраще використовувати мікрофібру - вона не залишає ворсинок.

Читайте такожЧим відмити духовку від жиру і гару: 5 дієвих способівСантехніка і кахель

Нашатирний спирт підходить і для боротьби з мильними відкладеннями. Щоб позбутися від засохлих мильних плям в кутах ванної або умивальника, розчиніть 1 ст.л спирту в 4 л води і нанесіть на проблемні ділянки. Залиште на 10-15 хвилин, потім витріть губкою і ретельно промийте водою.

Другий ефект - дезінфекція сантехніки та кахлю. Розчином, описаним вище, ви можете протирати міжплиточний простір, унітаз, важкодоступні місця у ванній, де від вологості утворюється грибок і цвіль.

Килими та меблі

Доступний і простий метод, як видалити старі плями на улюбленому килимі або м'якій оббивці дивана. Розчиніть нашатир і воду в співвідношенні 1:1 і нанесіть на забруднену ділянку. Залиште на 10 хвилин, потім покладіть на пляму старий рушник, зверху поставте розігріту праску. Протягом 20 секунд притискайте його, використовуючи функцію пара. Перевірте результат - пляма з дивана або килима має перейти на рушник. Повторюйте процедуру кілька разів, додаючи водно-спиртову суміш, до тих пір, поки пляма не зникне.

Нашатирний спирт від тарганів і молі

Для того, щоб позбутися від комах, вам потрібно зрозуміти ступінь занедбаності ситуації:

Перший варіант: розчинити 1 ч.л нашатирю в 1 л холодної води, отриманою сумішшю вимити всі поверхні в будинку - двері, вікна, плінтуса, підлогу і тд. Якщо приміщення велике або тарганів багато, краще використовувати 100 мл спирту. Підходить такий варіант тим, у кого немає можливості покинути будинок на період війни з шкідниками.

Читайте такожЯк відмити чашку від нальоту: 5 простих способівДругий варіант: розчин не готувати, нашатирний спирт прямо з баночки налити в невеликі ємності (кришечки, наприклад) і поставити в місцях, де були помічені "вусаті". Також можна використовувати нашатир в шприці - розбризкати його у важкодоступних місцях квартири. Цей спосіб краще взяти на озброєння, якщо ви можете виїхати на 2-3 дні, щоб не дихати аміаком.

Відлякати моль за допомогою нашатирю теж не складе труднощів: зробіть розчин, в якому буде 100 мл спирту на 1 л води. Вимийте отриманим засобом шафи, ящики і полиці, а потім дайте їм висохнути. Не забудьте відкрити вікно, щоб провітрити приміщення.

Нашатирний спирт для одягу

Аміачний розчин виручить тих, хто не знає, як позбутися від засохлих плям на одязі. Вам потрібно змішати 150 мл засобу для миття посуду, 150 мл спирту, 6 ст.л соди і 2 склянки теплої води. Нанесіть отриману масу на пляму, залиште на 30 хвилин, а потім виперіть річ, як зазвичай. 

Плями крові, трави або вина можна вивести, якщо змішати спирт з водою в співвідношенні 1:1. Таким же розчином вийде відбілити кросівки, якщо інші засоби не допомагають.

ВАЖЛИВО: використовувати такий метод можна тільки для виробів з бавовни або поліестеру - вовняні і шовкові вироби занадто делікатні.

Нашатирний спирт для рослин

Якщо у вас вдома або на присадибній ділянці є хризантеми, мальви, фіалки або бузок, ви можете підгодувати їх за допомогою розчину нашатирю. Так само добре суміш підійде і для огірків, гарбуза, капусти або бобових культур.

Візьміть 4 л води, розчиніть в ній 1 ст.л нашатирного спирту і полийте землю. Рослини, які люблять лужне середовище, будуть краще себе почувати, головне - не потрапити на листя, щоб не спровокувати опіки.

Вас також можуть зацікавити новини: