Чим відмити духовку від жиру / depositphotos.com

Складно знайти людину, яка б відмовилася від соковитого шматка м'яса або курячої ніжки з духовки. Але ще складніше - знайти того, хто погодиться мити плиту після приготування таких страв. 

УНІАН підкаже, як до блиску відмити духовку, навіть через кілька днів після застілля.

Як відмити духовку лимонною кислотою, содою або оцтом

Домашні засоби для миття духовки / depositphotos.com

Для того, щоб відчистити духовку від застарілого жиру, не обов'язково купувати спеціальні миючі. У кухонній шафці будь-якої господині знайдеться цілий арсенал засобів, які складуть конкуренцію будь пляшечці з "хімією".

Відео дня

Лимонна кислота або лимон

Якщо у вас забруднення свіжі, змішайте лимонний сік і воду в рівних пропорціях. Змочіть губку в рідині і обробіть нею стінки духовки. Залиште на півгодини-годину і потім витріть чистою вологою ганчіркою.

Старий бруд і жир відмити лимонним соком не вийде. Для такої ситуації потрібно налити в деко воду і насипати лимонну кислоту (на 0.5 л - 1 пакет). Поставте деко в духову шафу на 30-40 хвилин при температурі 200°С. Зачекайте, поки духовка охолоне і протріть її вологою ганчіркою. Бруд, що залишився, можна прибрати часточкою лимона.

Харчова сода і оцет

Читайте такожЯк помити мікрохвильовку: 5 варіантів кришталевої чистотиНасипте харчову соду на губку і акуратно нанесіть на стінки духовки. Візьміть пульверизатор і побризкайте стінки водою. Залиште на годину, потім вимийте духовку чистою ганчіркою, змоченою в мильному розчині. В кінці насухо протріть паперовим рушником.

Є й альтернативний варіант - для нагару і жиру, який давно влаштувався в вашій духовій шафі. Метод такий же точно, як і описаний вище, тільки перед тим, як наносити соду, потрібно обробити стінки духовки ганчіркою, змоченою в оцті. Потім посипати содою, скропити водою і залишити на дві години. Після цього вимити духовку начисто.

Як очистити духовку сіллю, перекисом або спиртом

Ефективні методи прибирання / depositphotos.com

Ці три методи вважаються найбільш ефективними, судячи з відгуків досвідчених господинь. Вибираючи найбільш підходящий для себе варіант, враховуйте, що одні засоби краще справляються зі свіжими забрудненнями, а іншим не страшні і вікові.

Кухонна сіль

Такий варіант можна використовувати, якщо ви вирішили помити духовку відразу після приготування страви. Розсипте сіль на дно і деко, поки плита не охолола, закрийте дверцята і почекайте півгодини. У разі, якщо духовка вже встигла охолонути, прогрійте її до 100°С, як тільки сіль стане золотистого відтінку - вимикайте. Духовку, що остигнула, вимийте ганчіркою, змоченою в мильному розчині і потім насухо витріть паперовими рушниками.

Нашатирний спирт

Перший метод - холодний. За допомогою пульверизатора або губки обробіть нашатирним спиртом всі поверхні духовки. Закрийте дверцята, залиште на ніч, а вранці вимийте духову шафу.

Другий метод - гарячий. Прогрійте шафу до 60°С і вимкніть. На верхню полицю духовки поставте склянку зі спиртом. На нижню - ємність з окропом. Закрийте дверцята і залиште духовку на 8 годин. Після цього влийте до нашатирного спирту миючий засіб і цим розчином змийте бруд зі стінок. Потім ще раз вимийте духовку дочиста. 

Пам'ятайте про те, що після аміаку духову шафу необхідно провітрити.

Перекис і сода

Візьміть 3% перекис водню і ¼ склянки соди. Змішайте все до однорідної консистенції, поки маса не перетвориться на кашу. За допомогою губки нанесіть засіб на стінки духовки і залиште на кілька годин. Після закінчення цього часу протріть духову шафу зсередини вологою ганчіркою.

Вас також можуть зацікавити новини: